Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Parlement steunt Erdogans ambitie om postmoderne sultan te worden

21 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het Turkse parlement schaft op verzoek van president Erdogan de parlementaire democratie af. Een presidentieel systeem, met bijna alle macht voor Erdogan, moet ervoor in de plaats komen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Een bloempot vliegt door de lucht in het Turkse parlement. Heetgebakerde parlementariërs schoppen en slaan op elkaar in met gebalde vuisten. Een van hen wordt gebeten. Een ander loopt een gebroken neus op. De voorzitter schorst de zitting, maar de spanning blijft om te snijden.

Enkele dagen later slaat de vlam opnieuw in de pan. Vrouwelijke parlementsleden vliegen elkaar letterlijk in de haren. Schoppend en slaand vallen enkelen op de grond, onder wie het gehandicapte oppositielid Shafak Pavey die een kunstarm en beenprothese heeft.

Aanleiding is een symbolische protestactie van het linkse parlementslid Aylin Nazliaka. Zij ketende zich met een handboei een uur lang vast aan de microfoon van het spreekgestoelte. “Ik zeg hiermee ‘Nee!’ tegen het dictaat van één man en protesteer tegen het feit dat het parlement met deze wijzigingen van de grondwet in de boeien wordt geslagen,” zei Nazliaka.

De stemmingen over 18 wijzigingen van de grondwet verlopen chaotisch. De grootste twee oppositiepartijen, de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de linkse pro-Koerdische Volkspartij voor Democratie (HDP), zijn woedend dat de regerende AK partij president Erdogan vrijwel alle macht wil geven. En op die manier de rode loper uitlegt voor diens ambitie om een postmoderne sultan te worden. Bovendien biedt hem dat de mogelijkheid om nog eens twee termijnen volgens het nieuwe systeem president te zijn, van 2019 tot 2029.

Met de weinige middelen die hen nog resten protesteren de oppositieleden tegen het feit dat de overgrote meerderheid van het parlement het grootste deel van zijn controlerende bevoegdheden uit handen geeft.

Verontwaardiging is er ook dat er over deze ongekende concentratie van macht in de handen van één man vrijwel geen debat is geweest en plaatsvindt tijdens de noodtoestand. Vrijwel alle media die kritiek hebben op de machtshonger van Erdogan zijn monddood gemaakt.

De wijzigingen van de grondwet kregen zowel bij eerste lezing vorige week als bij de tweede lezing deze week ruim drie vijfde van de stemmen. Het laatste woord is aan de kiezers die zich er in de lente per referendum over mogen uitspreken.

Reageren




*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch