Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Jochem kent geen angst in Istanboel

17 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO’S: SLAWOMIRA KOZIENIEC

Door de aanhoudende terroristische aanslagen in Turkije is het aantal buitenlandse studenten dramatisch afgenomen. Met zeker 50 procent. Maar de uit Hulst afkomstige student Jochem Compiet laat zich niet afschrikken.

Staand bij de Egyptische obelisk naast de Blauwe Moskee moet Jochem wel even slikken wanneer hij hoort dat op deze plaats, een jaar geleden, 13 toeristen de dood vonden. Door een zelfmoordaanslag van een IS-terrorist die zichzelf opblies bij een groepje Duitse toeristen. “Nu ik het zo hoor, krijgt deze plek voor mij meteen een extra beladen betekenis”, zegt hij bedrukt.

De uit Hulst afkomstige student aan de Hogeschool Zeeland woont sinds september in Istanboel. Daar doet hij zijn minor architectuur aan de particuliere Bahcesehir Universiteit, die aan de oever van de Bosporus ligt. Als onderdeel van het Erasmus-programma van de Europese Unie om voor minimaal 3 maanden in een ander Europees land te studeren of stage te lopen.

“Bang ben ik hier in Istanboel nooit geweest. Wel op mijn hoede”, zegt hij bij een glaasje thee op een dakterras dat uitkijkt over de Hagia Sophia. “Ondanks de bomaanslag van vorig jaar januari besloot ik toch naar Istanboel te gaan. Zoiets kan overal gebeuren. Dat zie je maar aan Parijs en Brussel. Mijn ouders stonden achter mijn keus. Mijn school gelukkig ook. Die heeft uiteindelijk het laatste woord. En ik was door die mislukte staatsgreep van 15 juli heel de zomer nerveus of mijn school het niet op het laatste moment zou afblazen.”

Talloze andere hogescholen en universiteiten, onder meer de Universiteit Gent, namen een andere beslissing en verboden hun studenten wegens de terreurdreiging naar Turkije te gaan. Het aantal Erasmus studenten is in heel Turkije met zo’n 50 procent afgenomen. “Op mijn universiteit is de daling nog dramatischer”, zegt Jochem. “Het gaat om drie kwart minder studenten uit het buitenland”.

Uit veiligheidsoverwegingen deed hij niet mee aan de marathon in de stad. En met oud en nieuw waren hij en zijn vrienden extra op hun hoede. Turkse studenten hadden hen gewaarschuwd drukke plekken, zoals het Taksimplein, waar jaarlijks het nieuwjaar wordt ingeluid, te mijden. “We waren gewaarschuwd. Daarom besloten we met andere Erasmus studenten een feestje te bouwen in het appartement van mijn Nederlandse studievriendin Romy. We maakten nasi met kip, pindasaus en een salade. Na middernacht gingen we naar buiten om naar het vuurwerk te kijken. Tot onze verbazing was er aan de oever van de Bosporus geen vuurwerk te zien. Wel was de weg die naar de nachtclub Reina leidde, zo’n 2 kilometer verderop, door de politie geblokkeerd. Toen we hoorden dat er een aanslag was geweest, schrokken we wel. Dus toch, zeiden we. Die waarschuwing was niet voor niets. Zelf ben ik nooit in die nachtclub geweest. Ik ga liever naar een café om daar een biertje te drinken en te kletsen met vrienden”.

Van de noodtoestand en de enorme politieke polarisatie krijgt hij weinig mee. “Het is een heerlijke stad met allerlei bouwstijlen, dus erg interessant voor mij. Iedereen is heel sociaal. Dat bevalt me enorm. Het is ook makkelijker om een 10 te halen, want het onderwijsniveau ligt hier lager. Dat het internet werd geblokkeerd na een bomaanslag kon ik echt niet geloven. Dat zou in Nederland nooit kunnen.”

In de vier maanden dat hij nu in Istanbul woont, heeft hij twee grote terroristische aanslagen van redelijk dichtbij meegemaakt. Maar deze  nuchtere Zeeuw laat zich niet gek maken.

De dubbele bomaanslag bij het Besiktas stadion op zaterdagavond 10 december, waarbij 46 doden vielen, was maar een paar honderd meter van zijn appartement. “Ik hoorde de eerste knal. Ik schrok enorm. Vanuit het raam zag ik een zwarte rookpluim. Vrienden zeiden meteen ‘dat is een bomaanslag’. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van mijn Turkse buddy die vroeg of ik veilig was. Alle Erasmus studenten worden op die manier steeds gecheckt en geholpen. Dat buddy-systeem is echt fantastisch. Dat wil op mijn school ook gaan opzetten”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch