Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Parlement nog langer buitenspel in Turkije

5 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het parlement in Turkije staat nog zeker tot 19 april buitenspel. Tot die tijd is de noodtoestand verlengd en wordt het land per decreet bestuurd. Onder meer om het hoofd te bieden aan het gevaar van terroristische aanslagen.

Het bloedbad dat een terrorist in de nieuwjaarsnacht aanrichtte maakt volgens de autoriteiten duidelijk dat ze die extra bevoegdheden hard nodig hebben. De schutter die in de nachtclub Reina zeker 39 feestgangers vermoordde, loopt nog steeds vrij rond. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de dader is geïdentificeerd. Hij weigerde echter diens identiteit en nationaliteit bekend te maken.

Die terughoudendheid kan te maken hebben met de blunder van de politie die dinsdag een foto van een man uit Kirgizië verspreidde als de hoofdverdachte. De man bleek echter op het moment van de aanslag thuis in Kirgizië te zijn geweest.

Gisteren zijn opnieuw verdachten gearresteerd. Daarmee is het aantal mensen in voorarrest opgelopen tot 36.

Ook de burgers zelf zijn op hun hoede. Dat pakte gisteren voor een onschuldige look-alike in Istanboel pijnlijk uit. Hij werd ‘herkend’ als de verdachte en bont en blauw geslagen door omstanders voor hij werd overgedragen aan de politie, die hem vrijliet.

De noodtoestand werd voor het eerst kort na de verijdelde staatsgreep van 15 juli ingesteld met als doel veiligheid en stabiliteit te bevorderen, en het staatsapparaat te zuiveren van aanhangers van de Turkse moslimprediker Fethullah Gülen. Die zou volgens de autoriteiten het brein zijn achter de coup.

Sinds het neerslaan van de staatsgreep zijn meer dan 100.000 militairen, rechters, aanklagers, leerkrachten, en andere ambtenaren zonder vorm van proces ontslagen of geschorst. Ongeveer 30.000 anderen zitten in voorlopige hechtenis.

Koerdische parlementsleden, journalisten, academici, kunstenaars en andere critici van president Erdogan zijn eveneens gearresteerd.

Onder de noodtoestand mag de politie zonder toestemming van een rechter verdachten afluisteren, oppakken, huiszoekingen uitvoeren, en verdachten een maand lang vasthouden zonder dat ze contact mogen hebben met een advocaat.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch