Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Dader ‘Istanboel’ nog voortvluchtig

4 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse politie zet de klopjacht op de dader van de aanslag op club Reina met man en macht voort. De verdachte die in beeld was, bleek onschuldig.

De politie probeert te achterhalen of de dader lid is van dezelfde terreurcel als de drie jihadisten die in juni vorig jaar zelfmoordaanslagen pleegden op Atatürk Airport. Daarbij vielen toen 45 doden.

Turkse media meldden gisterochtend dat de politie zoekt naar de 28-jarige Lahke Mashrapov uit Kirgizië. Diens naam staat in het paspoort dat de verdachte volgens de politie gebruikte om Turkije binnen te komen, zo berichtte de Turkse staatszender TRT World.

Mashrapov liet gistermiddag vanuit Kirgizië verontwaardigd weten dat hij niets te maken heeft met de schietpartij waarbij 39 feestgangers om het leven kwamen.

Hij zegt tegen het Kirgizische persbureau Turmush niet te begrijpen waarom er een foto van zijn paspoort aan de Turkse media is toegespeeld.

In de nieuwjaarsnacht was hij helemaal niet in Istanboel. Stempels in zijn paspoort bewijzen dat. Hij laat die stempels zien in een video van de Kirgizische nieuwssite AKIpress.

,,Ik heb geen idee wie de verdachte is of hoe er een foto van mijn paspoort op sociale media terecht is gekomen”, zegt Mashrapov tegen het Kirgizische persbureau. Hij komt uit de handels- en industriestad Kara-Suu waar hij markthandelaar is sinds 2011. “Toen de terroristische aanslag plaatsvond, was ik in Kirgizië. Ik bezoek Istanboel al vijf jaar voor zaken’’.

Volgens Mashrapov vertrok hij op 1 januari voor zaken van Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, naar Istanboel. Toen hij gisteren vanuit Istanboel terug wilde vliegen, werd hij op het Turkse vliegveld aangehouden door de politie. “Ze hebben me een uur lang verhoord. De agenten legden me uit dat ik leek op een verdachte. Uiteindelijk boden ze hun excuses aan en mocht ik het vliegtuig instappen.’’

Ook de Kirgizische politie heeft onderzoek gedaan naar Mashrapov nadat zijn foto en paspoort door de Turkse media werden gedeeld. De recherche zei het vreemd te vinden dat de Turkse autoriteiten geen contact met hen hebben opgenomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Kirgizië liet weten dat ze hun ‘consul in Istanboel hebben verzocht de berichtgeving in de Turkse pers te onderzoeken’, zo zei een woordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax.

Zes van de acht verdachten die gisteren zijn gearresteerd, zijn opgepakt in de wijk Zeytinburnu. Van daaruit nam de dader van het bloedbad in de nieuwjaarsnacht een taxi naar de nachtclub.

Daar schoot hij gericht 39 mensen dood, 27 van hen buitenlanders. De terreurorganisatie Islamitische Staat stelde zich verantwoordelijk voor de aanslag ‘uit wraak voor de bombardementen en artilleriebeschietingen’ door het Turkse leger op posities van IS in het noorden van Syrië.

Op een ‘selfie-video’ van de mogelijke schutter is te zien hoe hij grijnzend en zwijgend in de buurt van het Taksimplein van Istanboel loopt.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch