Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

IS claimt ‘wraakactie’ op nachtclub Reina

3 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De antiterreur politie van Turkije heeft foto’s van de dader van de aanslag op nachtclub Reina verspreid. Dat gebeurde nadat de terreurgroep Islamitische Staat zich voor het bloedbad verantwoordelijk had gesteld. Het was volgens IS een wraakactie voor Turkse militaire operaties tegen bolwerken van IS in het noorden van Syrië.

Trots maakte IS in zijn ook in het Turks opgestelde verklaring bekend dat het om een geslaagde en ‘gezegende operatie’ ging ‘tegen de beschermer van het kruis, Turkije’. De Turkse regering wordt uitgemaakt voor ‘afvallig’. Ankara merkt nu dat ‘het bloed van de moslims dat zij vergieten met hun bombardementen en artillerie een vuur zal ontsteken in het hart van hun huis’.

In de ogen van IS heeft ‘een heldhaftige soldaat van het kalifaat een slag geslagen tegen een van de bekendste nachtclubs waar christenen deze feestdag van de ongelovigen vieren’.

De dader die in de nieuwjaarsnacht koelbloedig 39 feestgangers in de bekendste nachtclub van Istanboel neermaaide, is nog steeds voortvluchtig. De klopjacht die de politie met man en macht uitvoert heeft nog niets opgeleverd. De politie hoopt dat de wazige foto’s van de gladgeschoren jongeman met een kort kapsel van de beveiligingscamera’s in de club ertoe kunnen leiden dat iemand hem ontdekt.

Gisteren arresteerde de politie van Istanbul acht verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij het voorbereiden van de aanslag.

Volgens de eerste berichten van de politie wordt vermoed dat de schutter afkomstig is uit een van de landen in Centraal-Azië. Mogelijk uit Kirgizië of Oezbekistan. Hij zou lid zijn van dezelfde terroristische cel die in juni vorig jaar met drie man een aanslag pleegde op Atatürk airport. Bij die aanval met automatische wapens en zelfmoordvesten kwamen toen 45 mensen om het leven, en liepen 238 anderen verwondingen op.

De man wiens foto na de aanslag op veel Turkse sites werd verspreid als de mogelijke dader heeft samen met zijn advocaat een klacht ingediend bij de politie. Ramazan Isan uit Kazachstan zei dat hij naar Istanboel was gekomen om te werken en niets te maken had met de terreurdaad.

Volgens details die gisteren bekend werden was de IS jihadist met een taxi van de wijk Zeytinburnu, 20 kilometer verwijderd van de nachtclub, gekomen. Wegens de file in de buurt van de club stapte hij eerder uit en liep ongeveer 4 minuten tot bij de club waar hij de twee onbewapende beveiligers doodschoot en al schietend naar binnen liep. Hij gebruikte zes magazijnen en schoot in totaal 180 kogels af. De aanval in de nachtclub duurde maar 7 minuten. Daarna maakte hij zijn wapen schoon, liet het achter. Deed zijn jas uit en liep naar buiten alsof hij een van de feestgangers was.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch