Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Haatcampagne tegen kerst

3 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse islamisten keren zich steeds feller tegen westerse levensstijl

De aanslag op de exclusieve nachtclub Reina was een aanslag op de viering van westerse feestdagen als kerst en oud en nieuw. Het wakkert de cultuurstrijd verder aan tussen de aanhangers van een islamitische en westerse levensstijl.

In de besneeuwde bergen staat een moslimstrijder met zijn vinger aan de trekker van een schouderraket. Het doelwit zweeft in de lucht: de kerstman in zijn slee. De opruiende spotprent is er een van vele op social media en in regeringsgezinde kranten in Turkije. Hij maakt deel uit van een haatcampagne tegen wat het verwerpelijke ‘christelijke nieuwjaarsfeest’ werd genoemd.

Ook op straat waren islamisten actief. Sommigen deelden pamfletten uit en hingen een spandoek op waarop de kerstman in elkaar wordt geslagen door een bebaarde moslim. “Wij zijn moslims. Nee tegen nieuwjaars- en kerstvieringen” was er voor alle duidelijkheid bijgeschreven.

Een stap verder in de campagne was een straattheater in de stad Nazilli aan de kust van de Egeïsche Zee. Een als Ottomaanse soldaat uitgedoste soldaat executeert met een pistool de acteur die is verkleed als kerstman.

Imams in de ruim 80.000 moskeeën van Turkije lazen afgelopen vrijdag een boodschap voor van de hoogste geestelijke leider in Ankara waarin werd gewaarschuwd tegen het vieren van oud en nieuw.

En de regeringsgezinde krant Milli Gazete had zaterdag als hoofdkop op de voorpagina: “Vandaag is de laatste dag. Deze waarschuwing is de laatste waarschuwing. Vier nieuwjaar niet”.

Het zijn allemaal voorbeelden van de verdergaande islamisering van de Turkse samenleving. Geen enkele van de ministers kritiseerde de anti-kerstman incidenten. Politie en justitie traden niet op tegen de verspreiders van haat. Niemand is gearresteerd of aangeklaagd.

De indruk zou kunnen ontstaan dat Turkije onder de AK partij een anti-christelijk beleid voert. Dat is niet het geval. Sinds het aan de macht komen van de AKP in 2002 hebben christelijke Grieken, Armeniërs, Syrisch orthodoxen, en ook Joden steeds meer van hun rechten en honderden door de staat onteigende gebouwen teruggekregen. Ze worden minder vaak behandeld als tweederangs burgers. Bijna 70 kerken zijn met hulp van de Turkse overheid gerestaureerd. Het stokoude Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel (397) kreeg zijn landerijen terug. En discriminerende termen voor niet-moslims zijn uit schoolboeken verwijderd. Kort voor kerst sprak president Erdogan de christenen – minder dan 1 procent van de bevolking – toe met een ‘vredeswens’ tijdens zijn kerstboodschap.

De anti-christelijke stemming die onder conservatieve moslims wordt aangewakkerd, is onderdeel van de cultuurstrijd tussen Turken met een westerse en met een islamitische levenstijl. Een strijd die met de massamoord in nachtclub Reina een gevaarlijke wending heeft genomen, zo analyseert politiek commentator Taha Akyol in Hürriyet, de grootste krant van Turkije. “Wanneer de woede over de westerse levensstijl niet verdwijnt, kunnen dit soort barbaren niet met politiemaatregelen alleen tot stoppen worden gebracht”.

Het probleem is volgens hem dat de islam wordt gebruikt voor politieke doeleinden en dat deze godsdienst ook in Turkije bijna is veranderd in een ‘ideologie van haat’. De enige manier om daar aan te ontsnappen is is volgens hem tolerantie en het beëindigen van het politiseren van religie.

Zover is het nog niet blijkt uit een spotprent over de aanslag in Reina in de islamistische krant Yeni Akit. Op het dak gooit een kerstman kadootjes door de schoorsteen: doodskoppen.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos