Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan: terreur is gevolg van jaloezie

2 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije wordt van alle kanten aangevallen. Door buitenlandse vijanden die de snelle ontwikkeling van Turkije naar een welvarend, sterk en invloedrijk land willen saboteren. De aanslag in de nachtclub Reina past in dat patroon.

Daar is president Recep Tayyip Erdogan heilig van overtuigd. Niet voor niets hield hij zijn landgenoten in zijn nieuwjaarsrede voor dat de Turkse republiek, 94 jaar na haar oprichting, verwikkeld is in een nieuwe strijd op leven en dood. Hij spreekt van een ‘nieuwe onafhankelijkheidsoorlog’.

“De nationale eenheid, territoriale integriteit, instellingen, economie, buitenlandse politiek, kortom alle elementen die onze staat overeind houden, worden aangevallen”, zei hij.

“Terreurorganisaties zijn slechts de waarneembare gezichten en werktuigen van deze strijd. Wij vechten in wezen tegen de machten achter deze organisaties.”

Hij gaf geen nadere uitleg om welke duistere machten het zou gaan. Maar al jaren verwijten hij en regeringsgezinde media de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël ervan jaloers zijn op de successen van Turkije en er alles aan te doen om Turkije te dwarsbomen.

Dat begon in 2013 met de Gezi-protesten tegen het autoritaire beleid van Erdogan en het ontmantelen van democratische rechten. De demonstranten wilden het beleid niet bijsturen. Het was een poging tot een staatsgreep, aldus Ankara.

Het opgelaaide geweld van de Koerdische PKK is onderdeel van die strijd tegen Turkije. Gisteren liet Erdogan weten dat Turkije tot het bittere eind zal strijden tegen alle aanvallen van terroristische groeperingen en hun sympathisanten. “Ze proberen chaos te creëren en ons land te destabiliseren met verschrikkelijke aanvallen. We zullen nooit capituleren voor deze vuile spelletjes”, aldus Erdogan.

Hij verwijt de Europese Unie medeplichtigheid aan het geweld van de PKK, omdat de EU de groep wel op de zwarte lijst heeft gezet van ‘terroristische organisaties’, maar niets doet tegen hun propaganda, en fondsen- en ledenwerving.

De poging tot staatsgreep in juli werd volgens de autoriteiten uitgevoerd door aanhangers van Erdogans voormalige bondgenoot Fethullah Gülen. Het ‘terroristische netwerk’ van deze moslimprediker zou nog steeds uiterst gevaarlijk zijn ondanks de arrestatie van 40.000 verdachten en het schorsen of ontslaan van ruim 100.000 ambtenaren. Het uitroeien van ‘deze kankercellen’ is nog lang niet voltooid.

Ook terroristen van de Islamitische Staat hebben al diverse aanslagen gepleegd in Turkije. De aanslag in Reina lijkt door een van hun jihadisten te zijn gepleegd. IS probeert Turkije zoveel mogelijk te treffen uit wraak voor de Turkse militaire aanvallen op hun bolwerken in Syrië. Dat weerhoudt de regeringsgezinde media er echter niet van om de Verenigde Staten ervan te beschuldigen achter het nieuwe bloedbad in Istanboel te zitten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch