Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Eerst vloeit champagne, daarna bloed

2 jan
2017
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het nieuwe jaar in Turkije is begonnen zoals het oude eindigde: met een terroristische aanslag. Tenminste 39 feestvierders in een exclusieve nachtclub vonden de dood.

Het is tegen 01.15 uur als een man schietend met een kalashnikov naar de ingang van de exclusieve nachtclub Reina rent, waar de Turkse jetset en buitenlandse toeristen het nieuwe jaar inluiden.

Eerst schiet hij twee bewakers neer. Dan rent hij verder naar beneden en opent het vuur op een feestende menigte van bijna 600 mensen in de restaurants en op de dansvloer. Schreeuwend  en in paniek rennen de feestgangers alle kanten uit. Sommigen springen in het ijskoude water van de Bosporus.

Fatih Kir, een Belg van Turkse afkomst, maakte de aanslag tijdens de jaarwisseling van dichtbij mee. “Ik zag mensen rondom mij doodvallen. Het was echt een ramp”, vertelde hij enkele uren later geschokt aan VTM Nieuws. Met enkele veiligheidsmensen kon Kir vluchten. Vrienden van hem raakten lichtgewond.

Sinem Uyanik, die ook in de club Reina was, viel flauw in de chaos en paniek die uitbrak. Ze lag al op de grond met haar echtgenoot op haar om zich tegen de kogelregen te beschermen. “Twee of drie mensen die door de kogels werden getroffen vielen neer. Hij bleef maar schieten. Speciale politietroepen brachten ons in veiligheid”, zegt ze kort na het bloedbad.

Beveiliger Fatih Cakmak, die als bewaker bij de ingang een van de eerste slachtoffers was, overleefde op 10 december de dubbele aanslag bij het voetbalstadion van Besiktas. Daar kwamen toen 45 mensen bij om het leven, 39 politieagenten en 8 burgers.

Na de aanslag op de nachtclub begon de Turkse politie in Istanboel met man en macht een klopjacht naar de schutter, die in de chaos wist te ontvluchten. Op talloze plekken zette de politie straten af en richtte checkpoints in.

In de nacht van oud en nieuw was de politie massaal aanwezig in de metropool aan de Bosporus. Zeker 25.000 man was op de been in de hoop een terroristische aanslag te voorkomen. Velen in burger. Sommigen verkleed als kerstman of actief als straatverkoper van geroosterde kastanjes.

Zeker 39 van de feestvierders in Istanboel vonden de dood. Ongeveer 70 anderen raakten gewond. Diverse van hen liggen in kritieke toestand op intensieve zorg in ziekenhuizen. Gevreesd wordt dat het dodental nog kan oplopen. Vijftien of zestien van de slachtoffers komen uit het buitenland. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er ook Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De meesten waren toeristen uit landen in het Midden-Oosten. Zeven uit Saoedi-Arabië, drie uit Libanon, twee uit Jordanië, twee uit Tunesië, twee uit Marokko, twee uit Irak, een uit Koeweit, een uit Israël, twee uit India, en een uit België.

Als teken van rouw en medeleven met de slachtoffers van de aanslag besloot consul-generaal Robert Schuddeboom de vlag op het Nederlandse Consulaat halfstok te hangen.

Volgens de minister Soylu van Binnenlandse Zaken was er sprake van één dader. Premier Yildirim sprak berichten tegen dat de terrorist als kerstman verkleed naar binnen zou zijn gegaan.

Tegen de Turkse krant Hurriyet zei de eigenaar van Reina dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen nadat de Amerikaanse ambassade had gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag in Turkije.

De Turkse regering kondigde kort na de aanslag een verbod af op het verspreiden van beelden in en rondom de nachtclub. Dergelijke beelden spelen de terroristen in de kaart die angst willen zaaien, aldus de autoriteiten.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch