Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Wapenstilstand in heel Syrië is nabij’

29 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije en Rusland zijn dichtbij een akkoord voor een wapenstilstand in vrijwel heel Syrië. Het staakt-het-vuren zou vandaag van kracht moeten worden. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, gisteren bekendgemaakt.

De wapenstilstand geldt niet voor groepen die door beide landen worden bestempeld als ‘terroristisch’. Dat betekent dat aanvallen zullen doorgaan tegen groepen als IS, al-Nusra, en de Koerdische militie YPG, die gelieerd is aan de PKK.

Rebellen en milities uit Iran en Libanon, die de Syrische president Assad steunen en eerder deze maand betrokken waren bij het bestand in en rond de stad Aleppo, worden op de hoogte gebracht van de voorwaarden.

Turkije passeerde Navo-bondgenoot Amerika opnieuw met deze deal met het Kremlin. De relaties tussen Turkije en Amerika staan onder druk. President Erdogan verwijt het Witte Huis dat het terroristische groepen als IS en de Koerdische YPG met wapens en op andere manieren steunt. “Wij hebben bewijzen. Onder meer foto’s en videobeelden”, aldus Erdogan.

Een door Saoedi-Arabië gesteund verbond van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad, het Hoge Onderhandelingscomité, reageerde positief op het Turks-Russische initiatief voor een wapenstilstand. “Wij steunen oprechte initiatieven voor regionale bestanden”.

Ook Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant in Syrië, heeft zijn steun uitgesproken voor een staakt-het-vuren.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, die de onderhandelingen coördineert, maakte bekend dat er overleg is tussen de Syrische regering en leden van de Syrische oppositie over de voorwaarden van een bestand. Daarna zou opnieuw overleg moeten beginnen over een politieke oplossing voor de burgeroorlog in Syrië.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch