Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Levenslang geëist tegen verdachten Turkse couppoging

28 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In een door zwaarbewapende militairen bewaakt gevangeniscomplex buiten Istanboel is gisteren het eerste proces begonnen tegen verdachten van de couppoging. Voor de rechter verschenen 28 politiemensen die een rol zouden hebben gespeeld in de verijdelde staatsgreep van 15 juli.

Officieren van justitie eisten tegen elk van de 21 hoofdverdachten drie maal levenslang zonder kans op voorwaardelijke vrijlating. De overigen kunnen tot maximaal 15 jaar gevangenisstraf krijgen.

Op de publieke tribune van de rechtszaal in de Silivri gevangenis, zo’n 90 kilometer ten westen van het centrum van Istanboel, zaten opvallend weinig familieleden van de verdachten. Een van hen zei dat velen zich geïntimideerd voelen door het klimaat in de politiek en in de media waarin de verdachten worden gebrandmerkt als ‘landverraders’ en gepleit wordt voor het herinvoeren van de doodstraf.

De politiemensen worden beschuldigd van lidmaatschap van wat de Turkse autoriteiten de ‘Fethullah Terroristische Organisatie’ (FETO) noemen. Van deelneming aan de poging om de democratisch gekozen regering met militair geweld omver te werpen. Het weigeren orders op te volgen om de residentie van president Erdogan aan de Bosporus te beschermen. En pogingen om collega agenten en burgers ervan te weerhouden mee te doen aan het verzet tegen de couppoging.

Volgens de aanklacht weigerden drie helikopterpiloten van de politie het bevel van hun commandant op te volgen om commando’s over te vliegen naar de Ottomaanse Huber villa in Tarabya waar president Erdogan verblijft wanneer hij in Istanboel is.

De rechtszaal in de Silivri gevangenis waar de politieverdachten terechtstaan is van groot symbolisch belang. Daar werden in 2013 door met Gülen verbonden aanklagers 275 officieren, journalisten, advocaten en academici beschuldigd een complot te hebben gesmeed om de regering-Erdogan op een illegale manier ten val te brengen. Zij zouden allen lid zijn geweest van een ultra-nationalistische geheime organisatie, Ergenekon.

In hoger beroep vonniste de Hoge Raad dat een deel van het bewijsmateriaal was vervalst en de verdachten geen eerlijk proces hadden gekregen. Van alle 275 veroordeelden werden hun lange gevangenisstraffen in april van dit jaar kwijtgescholden.

De Turkse moslimprediker Fethullah Gülen, die in Amerika woont, is volgens de Turkse regering het brein achter de mislukte staatsgreep. Deze voormalige bondgenoot van president Erdogan spreekt dat tegen. Ankara dringt er bij het Witte Huis al maanden op aan Gülen aan Turkije uit te leveren.

Bij de poging van een deel van de Turkse strijdkrachten om de macht te grijpen door middel van een staatsgreep vielen zeker 270 doden. Sinds de putsch zijn meer dan 40.000 verdachten gearresteerd en zijn er zeker 100.000 onderwijskrachten, militairen, politieagenten, aanklagers, diplomaten, en andere ambtenaren zonder enige vorm van proces geschorst of ontslagen.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch