Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije ziet Gülen als boosdoener

21 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Volgens Turkse media en een bron binnen de politie zijn er ‘sterke aanwijzingen’ dat de moordenaar van de Russische ambassadeur deel uitmaakte van het netwerk van de in Amerika wonende moslimprediker Fethullah Gülen. Die zou volgens de regering het brein zijn achter de verijdelde staatsgreep. Gülen heeft met kracht tegengesproken op enigerlei wijze betrokken te zijn geweest bij de moord op de diplomaat.

Regeringsgezinde kranten beweren op hun voorpagina’s echter dat de schutter niet alleen handelde. De Amerikaanse geheime dienst CIA of het Westen zou het complot samen met Gülenisten hebben gesmeed om de opbloeiende relatie tussen Turkije en Rusland ‘te saboteren’.

Het stoffelijk overschot van de vermoorde Russische ambassadeur Andrei Karlov is gisteren overgevlogen naar Moskou. Op het Esenboga vliegveld buiten de hoofdstad Ankara namen Turkse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie vice-premier Tugrul Türkes, en talloze ambassadeurs met een plechtige ceremonie afscheid van ambassadeur Karlov. Zijn kist werd tegen de regels van het protocol in niet met een Turks maar met een Russisch vliegtuig gerepatrieerd. Karlov was de eerste buitenlandse diplomaat die in Turkije werd vermoord.

Een Russische delegatie van 18 rechercheurs, officieren van justitie, beveiligers, en een forensisch patholoog kwam gisteren in alle vroegte aan om het lichaam van het slachtoffer en de plaats waar het misdrijf werd gepleegd te onderzoeken.

In zijn telefoongesprek met de Turkse president Erdogan had de Russische president Poetin aangedrongen op een gezamenlijke onderzoekscommissie. Minister van Buitenlandse Zaken, Cavusoglu, beloofde dat het onderzoek ‘transparant’ zal zijn.

De Turkse politie ondervraagt inmiddels zes mensen in verband met de moord. Het gaat om de ouders, zus, huisgenoot en twee andere familieleden van de schutter, politieagent Mevlüt Altintas (22). Kort nadat de ambassadeur zijn toespraak was begonnen bij de opening van de fototentoonstelling Van Kaliningrad tot Kamchatka. Door de ogen van reizigers, vuurde de radicale islamist 11 schoten af. Negen kogels, in executiestijl, in het lichaam van de ambassadeur.

In de Turkse media verschijnen steeds meer details over politieman die schreeuwde wraak te willen nemen voor de oorlogsmisdaden in Syrië. Vreemd is dat Altintas vrije dagen mocht opnemen meteen na de mislukte staatsgreep van 15 juli terwijl alle anderen in het politiecorps werden opgeroepen zich bij hun chefs te melden.

Hij was gestationeerd in de vooral door Koerden bewoonde provincie Diyarbakir op de dag van de coup. Een dag later arriveerde hij in de hoofdstad Ankara, aldus de krant Habertürk.

De politiechef die hem verlof gaf, Kahraman Sezer, werd gearresteerd na de couppoging wegens vermeende banden met Fethullah Gülen. Altintas werd om dezelfde reden op 4 oktober op non-actief gesteld, maar die schorsing werd op 16 november ongedaan gemaakt.

Poetin en Erdogan hebben meteen na de moord benadrukt dat deze ‘provocatie’ haar doel niet zal bereiken en dat de samenwerking tussen beide landen er alleen maar door versterkt zal worden. “Er kan hierop maar een antwoord zijn”, zei de Russische president “een intensivering van de strijd tegen het terrorisme”.

Hoewel Turkije een aantal rebellengroepen steunt tegen het regime van de Syrische president Assad en Moskou de belangrijkste bondgenoot is van Assad, is er de laatste tijd steeds meer samenwerking tussen Moskou en Ankara. De Turken hebben geholpen bij het tot stand komen van een wapenstilstand en evacueren nu tienduizenden vluchtelingen uit Aleppo. Rusland geeft het Turkse leger de vrije hand om in het noorden van Syrië op te treden tegen Syrisch-Koerdische milities die banden hebben met de PKK. Om over de politieke toekomst van Syrië afspraken te maken voerden de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Iran en Turkije gisteren in Moskou overleg.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch