Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Russische ambassadeur ‘live’ gedood

20 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Onder het toeziend oog van journalisten en voor draaiende camera’s is gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara de ambassadeur van Rusland doodgeschoten.

De koelbloedige moordaanslag op ambassadeur Andrei Karlov is een ‘provocatie’ van de Gülen-beweging. Die wil met deze executie-achtige moord een nieuwe crisis veroorzaken tussen Rusland en Turkije.
Dat hebben diverse autoriteiten in Turkije, onder wie de burgemeester van de hoofdstad Ankara en premier Yildirim gezegd. Ook de regeringsgezinde media en Twitter gebruikers wijzen allemaal beschuldigend naar Gülenisten.
De schutter, die diverse keren ‘Allahu akbar’ (God is de grootste) schreeuwde, ‘Vergeet Aleppo niet’, en ‘We moeten de Jihad uitvoeren’, werd na een vuurgevecht met veiligheidsagenten gedood. Hij was een 22-jarige agent van de oproerpolitie, zo maakte de minister van Binnenlandse Zaken bekend. Hij had tegen agenten bij de ingang gezegd dat hij als extra beveiliger kwam van de ambassadeur.

De dader schoot de ambassadeur eerst in de rug en vuurde daarna nog diverse kogels in het lichaam van de diplomaat. Die was net begonnen aan zijn toespraak tot zo’n honderd genodigden bij de opening van een fototentoonstelling “Van Kaliningrad tot Kamtsjatka. Door de Ogen van Reizigers”. Nadat hij de diplomaat had neergeschoten begon hij te schreeuwen en doken geschokte, huilende en in doodsangst verkerende bezoekers ineen op de grond in de hoop zijn kogels te ontlopen. Drie van de bezoekers liepen verwondingen op.

Turkije zette meteen alles in het werk om te voorkomen dat de schokkende moord het herstel van de vriendschappelijke betrekkingen met Rusland opblaast. President Recep Tayyip Erdogan belde via de nieuwe hotline met zijn ambtgenoot Wladimir Poetin om hem op de hoogte te stellen van de details van het schokkende nieuws en hem de condoleances over te brengen van de Turkse regering.

Op het moment dat Poetin het nieuws vernam, was hij op weg naar een toneelstuk van Aleksander Griboedov, de Russische ambassadeur in Iran, die in 1829 werd vermoord.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije ging het om een ‘terroristische aanslag die geen schaduw mag werpen over onze onderlinge vriendschap’.

De relatie tussen de buurlanden was bijna een jaar lang hoogst onaangenaam. Poetin en Erdogan scholden elkaar via de media uit. Het Kremlin kondigde een algemene economische boycot af, die vooral de Turkse toerismesector, de bouw en de uitvoer van groente en fruit zwaar trof. Die strafmaatregelen waren een reactie op het neerschieten door de Turkse luchtmacht van een Russische straaljager. De Russische piloot werd doodgeschoten door rebellen in Syrië die worden gesteund door Turkije.

In juni bood Erdogan persoonlijk zijn verontschuldigingen aan aan Poetin. Dat leidde tot een gefaseerde afbouw van de sancties en het verbeteren van de betrekkingen. De afgelopen weken leidden onderhandelingen tussen Turkije en Rusland tot een wapenstilstand in Aleppo en een mede door Ankara gesteunde evacuatie van tienduizenden Syriërs uit het oostelijk deel van de stad.

Regeringsgezinde Turken op sociale media nemen aan dat de dader een Gülen-aanhanger is die via gestolen toelatingsexamenvragen de politieacademie is binnengekomen. Als dat wordt bewezen, dan zal dat voor de autoriteiten een nieuw argument zijn om door te gaan met de grote zuiveringscampagne na de verijdelde staatsgreep. Zeker 125.000 ambtenaren zijn sinds 15 juli gearresteerd, geschorst of ontslagen.

De aanslag op klaarlichte dag is extra pijnlijk voor de Turkse regering, omdat het gaat om een van de best beveiligde buurten van Ankara. De ambassade van de Verenigde Staten ligt op amper 150 meter van het Modern Art Center, waar ambassadeur Karlov werd neergeschoten. Bovendien staan de veiligheidsdiensten al weken op scherp na de bloedige terroristische aanslagen in Istanboel en Kayseri waarbij tientallen militairen en politiemensen om het leven kwamen.

Steunbetuigingen aan het adres van Karlov en zijn familie stroomden binnen, ook van zijn collega’s in Ankara. De Britse ambassadeur in Turkije sprak van een ‘vreselijke aanslag’. “Mijn gedachten zijn bij mijn Russische collega Andrei Karlov, zijn echtgenote en zijn familie. Hij was een zacht sprekende, gastvrije professional”.

De Verenigde Staten hebben een dringend beroep gedaan op Amerikanen op om de ambassade in Ankara te vermijden.

Het overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Turkije en Iran van morgen gaat ondanks de moord op de Russische ambassadeur door. Bij de bijeenkomst wordt de situatie in Syrië doorgesproken, het land waar de schutter naar verwees na zijn daad. Een Russisch parlementslid liet aan persbureau Interfax weten dat de aanslag geen reden is om het overleg af te blazen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch