Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije verhult dalende cijfers

19 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse economie noteerde het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2009 een negatieve groei van 1,8 procent. Het Turkse CBS doet of zijn neus bloedt en pimpte de cijfers op.

De cijfers liegen niet: de Turkse consumenten gaven afgelopen kwartaal 3,2 procent minder uit, en de export daalde met 7 procent. Aan de productiekant vielen ook rake klappen: de inkomsten in de dienstensector namen met 8,4 procent af, in de land- en tuinbouw met 7,7 procent en de industrie met 1,4 procent.

Mogelijk om het slechte nieuws te verbloemen heeft het Turkse Centraal Bureau voor Statistiek (Tüik) een tegenzet bedacht: ze lanceerde een nieuwe rekenmethode voor het bbp. En wat blijkt er dan? Turkije is ineens 140 miljard dollar rijker en stijgt op de ladder van de grootste economieën ter wereld naar de 17de plaats en laat daarmee Nederland achter zich.

Met de nieuwe rekenmethode groeide de economie vorig jaar niet met 4 procent maar met 6,2 procent. De afgelopen vijf jaar werd zo een gemiddelde groei van 7,1 procent bereikt in plaats van 4,4 procent: sneller dan India en bijna net zo snel als China.

De details van de nieuwe rekenmethode blijven duister, maar Mehmet Aktas  van Tüik verzekert dat de methode voldoet aan de strengste internationale criteria van onder meer het European System of Accounts uit 2010. Hij kondigt alvast een verdere virtuele verhoging van het nationaal inkomen aan ‘wanneer we met de volgende aanpassingen komen’.

In de Kruidenbazaar staat Serkan Günül met gevouwen armen op de borst voor zijn winkeltje op klanten te wachten. ,,De meeste toeristen blijven weg uit angst voor bomaanslagen. Dat is al heel het jaar zo en het wordt voorlopig niet beter”, sombert de verkoper van met Ottomaanse patronen versierde sjaals, keramiek, en sieraden.

De crisis in de toerismesector is een van de meest zichtbare problemen van de kwakkelende Turkse economie. Een ander teken aan de wand is het instorten van de Turkse lira. De munt verloor dit jaar bijna 20 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar.

Volgens president Erdogan is de ‘kunstmatig’ hoge koers van de dollar onderdeel van een nieuw complot tegen Turkije. “Met tanks en geweren konden ze ons niet vernietigen, daarom proberen ze het nu met een economische coup”, zo benadrukt hij herhaaldelijk. Erdogan riep zijn landgenoten op om hun ‘buitenlandse valuta onder de matrassen vandaan te halen en om te wisselen in lira’s of goud’.

Wisselkantoortjes hadden het zelden zo druk. Patriottische kappers, visboeren, bakkers, restaurants, busbedrijven, en zelfs een grafsteenhouwer boden hun producten en diensten gratis aan tegen het tonen van een bonnetje van het wisselkantoor. Sommigen staken uit protest tegen het ‘complot’ hun dollarbiljetten in brand.

De effectenbeurs van Istanboel heeft inmiddels alle cash reserves in buitenlandse valuta ingewisseld voor lira’s. Turkish Airlines biedt pelgrimsreizen naar Mekka vanaf nu alleen nog aan in lira’s en niet langer in dollars of euro’s. Om minder afhankelijk te zijn van de dollar stimuleert de Turkse regering handelspartners Rusland, China en Iran om voortaan alleen nog in de eigen munt te betalen.

Analisten, bankiers en ondernemers wijzen er op dat Turkije erg afhankelijk is van buitenlands kapitaal wegens het enorme tekort op de lopende rekening van 4,5 procent van het bruto binnenlands product. De financiering van dat tekort is de achilleshiel van de economie.

Door de couppoging, de grootscheepse zuivering, de verdere politisering van justitie, de perceptie van afnemende veiligheid door bomaanslagen, en groeiende irritatie met Europa neemt de onzekerheid bij buitenlandse investeerders toe. Daardoor is ‘de verwachting dat er in Turkije dit jaar 40 tot 50 procent minder aan buitelandse investeringen zal binnenkomen’, zegt Ahmet Erdem de baas van Shell Turkije en voorzitter van de vereniging van internationale investeerders Yased. “Veiligheid is een belangrijke zorg voor buitenlandse investeerders. Dat moet een top prioriteit zijn voor de regering”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch