Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerden doelwit na dodelijke aanslag in Turkije

19 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Woedende Turkse nationalisten hebben uit vergelding voor een bomaanslag in de stad Kayseri tientallen kantoren van de pro-Koerdische partij HDP beschoten, in brand gestoken en andere vernielingen aangericht. Alleen al in de stad Istanboel vielen ze op negen plaatsen partijgebouwen aan en schreeuwden om wraak tegen de ‘landverraders’.

In de conservatief religieuze en nationalistische stad Kayseri, waar de zelfmoordaanslag plaatsvond, schoot de politie in de lucht om een schreeuwende menigte van duizend man in bedwang te houden.

In diverse steden en stadions werd met Turkse vlaggen en spandoeken gedemonstreerd tegen het ‘vervloekte terrorisme’. Ook in de vooral door Koerden bewoonde stad Diyarbakir.

Bij de aanslag op een bus kwamen zaterdag 14 Turkse militairen om het leven en raakten 48 soldaten en 8 burgers gewond. Het ging om commando’s en dienstplichtigen in burger die weekendverlof hadden.

De Volkspartij voor Democratie (HDP) wordt door de regering en regeringsgezinde media afgeschilderd als een verlengstuk van de PKK, die sinds het einde van haar wapenstilstand in juli 2015 veel bomaanslagen heeft gepleegd.

Tientallen gekozen Koerdische burgemeesters en een dozijn Koerdische parlementsleden zitten in gevangenissen in voorarrest op beschuldiging van ‘banden met en propaganda voor een terroristische organisatie’ (PKK). De meeste Koerdische media zijn gesloten.

In verband met de bomaanslag in Kayseri zijn 15 verdachten aangehouden.

Volgens vice-premier Kurtulmus ‘wijst alles er op dat de PKK achter de bomaanslag zit’. De explosieven bleken van hetzelfde materiaal als bij twee aanslagen vorige week in de Istanboelse wijk Besiktas.

Bij die aanslagen vielen 44 doden, onder wie 37 politiemensen. Koerdische terroristen, die zich Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK) noemen en gelieerd zijn aan de PKK, stelden zich verantwoordelijk voor dat bloedbad. Ze noemden de daders ‘helden’ en lieten weten dat het wraakacties waren voor de aanvallen van het Turkse leger op Koerden en voor de gevangenschap van PKK-leider Öcalan sinds 1999.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch