Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Honderden arrestaties Koerden na aanslagen

13 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije treedt hard op na de aanslagen van zaterdag naast het Besiktas stadion in Istanboel. Het waren de bloedigste terroristische aanslagen tot nu toe in deze stad.

Honderden zwaarbewapende agenten van de Turkse antiterreurpolitie hebben gisteren voor zonsopgang en ondersteund door pantserwagens en helikopters in een dozijn provincies 235 arrestaties verricht onder Koerdische activisten. Zij worden verdacht van banden met de illegale Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK).

De aanhoudingen houden verband met de twee bomaanslagen van zaterdagavond naast het voetbalstadion van Besiktas in Istanboel. Het dodental van die terroristische acties is opgelopen tot 44. Vijf van hen waren Koerden. Ook kwamen zeker 37 politiemensen om.

Als vergelding voor het bloedbad bombardeerden Turkse straaljagers doelen van de PKK in de bergen van Noord-Irak.

Koerdische extremisten, die zich Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK) noemen en gelieerd zijn aan de PKK, lieten weten dat hun ‘helden’ de aanslagen hadden uitgevoerd.

Het waren de bloedigste terroristische acties in Istanboel. Het op een na hoogste dodental was in november 2003. Toen liet al-Qaeda twee trucks met explosieven ontploffen voor een kantoor van de Britse HSBC bank en naast het Britse consulaat, uit protest tegen de invasie van Britse en Amerikaanse troepen in Irak in maart 2003. Bij die aanslagen vielen toen 30 doden.

In Istanbul arresteerden agenten van de antiterreurpolitie gisterochtend 20 leden van de op twee na grootste partij, de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Ook het kantoor van het Armeense parlementslid Garo Paylan werd met geweld opengebroken en overhoop gehaald. Toen hij arriveerde, bleken al zijn dossiers, boeken en administratie op de grond te zijn gegooid. Op een van de muren was met spuitbussen een Turkse vlag geschilderd. Paylan zit voor de Democratische Volkspartij (HDP) in het parlement.

Dertien HDP-parlementsleden, onder wie partijleider Demirtas, zitten in gevangenissen in voorarrest op beschuldiging van banden met de PKK, die streeft naar zelfbestuur in het vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.

Consuls van zeker 30 landen, onder wie de Nederlander Robert Schuddeboom, hebben gisteren bij het Besiktas stadion rouwkransen gelegd. Een protesterende Turk riep: “Jullie zijn allemaal moordenaars”. Turkse politici en media beschuldigen de EU van medeplichtigheid, omdat aanhangers van de PKK vrij kunnen opereren in Europa.

De plek van de aanslagen heeft een nieuwe naam gekregen. De heuvel heet voortaan Martelaarsheuvel. Ook komt er een monument om de slachtoffers te eren.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch