Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘EU is medeplichtig aan dit bloedbad’

12 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een wrange mix van woede, vastberadenheid en rouw. Dat is de stemming in Istanbul na de twee terroristische aanslagen bij het Beşiktaş voetbalstadion. De EU wordt als ‘medeplichtig’ vervloekt. “Wij willen de doodstraf”, schreeuwen nationalisten.

Het dodental blijft oplopen. De macabere teller stond gisteren op 38 doden en 136 gewonden. Dertig van hen zijn politiemensen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal stijgen. In diverse ziekenhuizen liggen nog 14 zwaargewonden op afdelingen voor intensieve zorg.

Het waren de bloedigste aanslagen in Istanbul. In november 2003 liet al-Qaeda twee trucks met explosieven ontploffen voor het hoofdkantoor van de Britse HSBC bank en het Britse consulaat uit protest tegen de invasie van Britse en Amerikaanse troepen in Irak in maart 2003. Bij die aanslagen vielen toen 30 doden.

Koerdische extremisten, die zich Vrijheidsvalken van Koerdistan noemen en gelieerd zijn aan de PKK, hebben zich verantwoordelijk gesteld voor het bloedbad. Ze noemen de daders ‘helden’ en stellen dat het wraakacties waren voor de aanvallen van het Turkse leger op Koerden en voor de gevangenschap van PKK-leider Öcalan sinds 1999.

De eerste 5 van de 38 ‘martelaren’ kregen gisteren een emotionele begrafenisceremonie buiten het hoofdkantoor van politie. President Erdogan, premier Yildirim, alle ministers en voormalige president Abdullah Gül woonden de plechtigheid om hen te eren bij. Erdogan herhaalde dat ‘de strijd tegen het terrorisme doorgaat totdat alle terroristen geëlimineerd zijn’.

“Ik hoorde de explosies terwijl ik zeker 7 kilometer van het stadion woon”, zegt Erkin die handelswetenschappen studeert. “Daarna volgde een vreemde, beangstigende stilte. Pas 10 minuten of een kwartier later waren de eerste nieuwsberichten”.

De weg van de Galatabrug en alle andere wegen die naar het Beşiktaş stadion leiden, zijn door de politie afgesloten. De recherche is nog druk in de weer om de ‘crime scene’, vlakbij het Dolmabahçe paleis, te doorzoeken op sporen van de misdrijven en de daders.

Het is duidelijk te zien dat overal in de stad de veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt. In heel de stad geldt de veiligheidscode rood. Bij de metro-ingangen worden reizigers extra gecontroleerd. Bij de toeristische trekpleisters als de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee staan meer agenten dan normaal.

Bij het hoofdkantoor van politie aan de Adnan Menderes Boulevard staan nu pantserwagens en agenten in kogelwerende vesten met vingers aan de trekker van hun zware wapens. De dranghekken staan ver van het gebouwencomplex opgesteld. De bloedrode Turkse megavlag met ster en halve maan hangt halfstok. Ook elders in de stad, bij overheidsgebouwen, in Esenler bij het grootste busstation van de stad, bij industrieterreinen, en bij het kantoor en de drukkerij van de Dogan mediagroep, waar de grootste kranten van Turkije worden uitgegeven. De treurende, halfstok hangende vlaggen zijn het duidelijkste symbool van shock en rouw.

Winkeliers en andere inwoners hangen als teken van medeleven en saamhorigheid vlaggen aan hun gevels.

“Deze aanslagen zijn traumatisch en ze veroorzaken woede en pijn, maar ook vastberadenheid”, zegt kok Danyal Şimşek in zijn tantuni restaurant in de wijk Başakşehir.  30 kilometer van het Beşiktaş stadion. “Wanhoopspogingen van de PKK terroristen, omdat het leger en de politie hen vrijwel overal hebben verjaagd in het zuidoosten van Turkije”.

Ook taxichauffeur Ibrahim vervloekt de terroristen. “Maar de Europese Unie is medeplichtig. Altijd veroordelen ze de aanslagen, maar in landen als Duitsland en Nederland mogen de PKK-terroristen hun haat tegen Turkije tijdens demonstraties uiten, geld inzamelen en wapens kopen. Hoe kunnen ze zich vrienden van Turkije noemen. Ze gedragen zich als vijanden!”

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch