Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ankara erkent bestaan lange arm van Erdogan

9 dec
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Marc Guillet en Hanneke Keultjes

Ondanks verontwaardigde ontkenningen eerder dit jaar dat Turkse imams in Nederland inlichtingen verzamelen over Turken in Nederland, geeft Ankara dat nu openlijk toe.

Een vertegenwoordiger van het Turkse departement voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft tijdens een hoorzitting in het Turkse parlement over de achtergronden van de verijdelde coup gezegd dat imams in 38 landen informatie hebben vergaard over vermeende sympathisanten van de moslimprediker Fethullah Gülen. Hij zou volgens de autoriteiten het brein zijn achter de mislukte militaire staatsgreep.

Het verzamelen van gegevens gebeurde in Europa, Afrika, Australië en Azië. Ook noemde hij de activiteiten in Nederland waar Diyanet actief is als de Islamitische Stichting Nederland (Hollanda Diyanet Vakfi).

Ahmet Taskan, prominent lid van de Gülenbeweging in Nederland, beschuldigde in augustus in een interview met deze krant dat imams in de 145 Turkse moskeeën haatzaaien en fungeren als spion van de Turkse president Erdogan. Al die moskeeën zijn onderdeel van Diyanet, die de imams opleidt, betaalt en uitzendt naar alle landen waar Turken wonen.

,,Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan. Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije”, aldus Taskan.

In een reactie liet Diyanet toen weten zich ‘absoluut niet’ te herkennen in de beweringen van Ahmet Taskan. “Van een structureel beleid of oproep jegens Gülenisten is geen sprake.”

Intussen wil Eurocommissaris Frans Timmermans de lijnen met Turkije openhouden. Eerder stelde minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, onder druk vand e Tweede Kamer nog dat hij er in Brussel voor zou pleiten om de onderhandelingen over toetreding van dat land tot de EU te bevriezen.

Een Griekse rechter wees gisteren het verzoek om uitlevering van twee Turkse militairen af. Zij horen tot een groep van acht gevluchte militairen die aan de coup zouden hebben meegedaan.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch