Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse adoptiekinderen weg bij ‘Gülen-ouders’

28 nov
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turken dachten dat ze de meest extreme maatregelen tegen vermeende daders, medeplichtigen, en mogelijke sympathisanten van de verijdelde staatsgreep wel kenden. Maar dat blijkt een vergissing.

De regeringsgezinde krant Yeni Shafak onthult dat er tegen ongeveer 5.000 adoptiegezinnen een onderzoek is gestart of een of beide ouders sympathie voor de coupplegers hebben, of banden met de beweging van moslim prediker Fethullah Gülen. Die zou het brein zijn achter de militaire staatsgreep en wordt aangeduid als hoofd van de ‘Fethullahci Terreur Organisatie’ (FETO).

Als een of beide ouders ‘schuldig’ worden bevonden, dan kunnen de adoptiekinderen uit huis worden geplaatst en de ouders uit de ouderlijke macht ontheven.

“Het zou niet goed zijn voor een kind om bij een adoptiegezin te blijven als banden met FETO worden vastgesteld”, aldus een functionaris van het ministerie van Gezin en Sociale Zaken.

Als onderdeel van het onderzoek, dat in augustus begon, heeft de overheid ook de banden verbroken met vier particuliere jeugdzorginstellingen.

Volgens de regering zijn dergelijke onderzoeken en maatregelen nodig om het netwerk van Gülen met wortel en tak uit te roeien en de invloed van de beweging te elimineren.

Inmiddels zijn er ruim 125.000 Turken geschorst, ontslagen of gearresteerd, omdat ze ervan verdacht worden banden te hebben met Gülen.

Ook familieleden van verdachten moeten het ontgelden. De vader van ex-voetbalster Hakan Şükür, de Turkse topscorer aller tijden, voormalig parlementslid, en Gülen-aanhanger, werd in augustus gearresteerd en in de gevangenis opgesloten om zijn zoon, de ‘landverrader’ die naar Amerika is uitgeweken, onder druk te zetten. De bezittingen van vader en zoon zijn door de overheid in beslaggenomen.

President Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat het een ‘patriottische plicht’ is om Gülen-aanhangers te ‘ontmaskeren’, zelfs als het familieleden of vrienden betreft.

Vorige week eiste het Europees Parlement dat de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap van Turkije worden bevroren wegens de ‘buitensporig onderdrukkende maatregelen’ in de nasleep van de verijdelde coup.

De Turkse autoriteiten verwijten Europa dat het te weinig solidariteit met Turkije na de couppoging heeft getoond. De Europese Commissie hekelt de ‘massaliteit’  van de zuiveringen na het uitroepen van de noodtoestand en verwijt president Erdogan bewust de rechtsstaat te ontmantelen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch