Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije arresteert journalisten van BBC en VOA

27 nov
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse politie heeft BBC correspondent Hatice Kamer, 24 uur nadat zij werd gearresteerd in het vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije, vrijgelaten. Ook Voice of America correspondent Khajijan Farqin werd zaterdag door de politie opgepakt. Zij bevindt zich nog steeds in voorlopige hechtenis.

Voor geen van beide arrestaties is een verklaring gegeven.

Farqin werd door de politie opgepakt in de stad Diyarbakir. Verslaggeefster Hatice Kamer werd staande gehouden bij een wegversperring in de buurt van het dorp Şirvan.

Zij was op weg om een reportage te maken over de mijnramp buiten Şirvan. Zeker 11 mijnwerkers zijn daar om het leven gekomen nadat de kopermijn tien dagen geleden was ingestort. Nog vijf mijnwerkers worden vermist. De BBC verslaggeefster wilde nabestaanden van de omgekomen mijnwerkers interviewen.

mijnwerker-in-rouwTurkije heeft een slechte reputatie wat betreft de arbeidsomstandigheden in de mijnen. In 2014 vonden bij de mijnramp buiten de stad Soma 301 mijnwerkers de dood. Op de wereldranglijst heeft Turkije het hoogtse aantal dodelijke ongelukken per 1 miljoen ton steenkool uit mijnen (7,22). Dertig keer meer dan in China (0,24). En 361 keer meer dan in de Verenigde Staten (0,02).

Turkije staat ook met stip op nummer 1 in de wereld als het gaat om het ontslaan, arresteren en opsluiten van journalisten. Volgens organisaties als het Platform for Independent Journalism zijn er sinds de verijdelde militaire staatsgreep van 15 juli zeker 125 media gesloten, hebben ruim 2.500 journalisten hun baan verloren, en zitten er minstens 145 journalisten achter tralies.

“Turkije is de grootste gevangenis ter wereld voor journalisten”, aldus Julie Majerczak van Reporters Without Borders. De meesten worden beschuldigd van hulp aan of het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Tientallen academici en schrijvers, onder wie Nobelprijs winnaar voor de literatuur Orhan Pamuk en Booker Prize winnaar John Berger, hebben in een open brief geprotesteerd tegen wat zijn een ‘heksenjacht’ en een ‘vendetta’ noemen van de autoriteiten tegen journalisten en schrijvers die het niet eens zijn met de regering.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch