Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan rekent niet meer op EU

24 nov
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

‘Zonder waarde’. Dat zegt de Turkse president Erdogan over de stemming, vandaag in het Europese Parlement over de bevriezing van de toetreding tot de EU van Turkije. Daarmee neemt de Turkse leider verder afstand van de Europese Unie.

“Ik zeg op voorhand tegen iedereen dat de stemming niet relevant is, wat de uitslag ook moge zijn”, zei Erdogan gisteren tijdens de vergadering van de Organisatie van Islamitische Samenwerking in Istanboel.

Hij riep de lidstaten op om stelling te nemen tegen het Westen waar volgens hem moslims te maken krijgen met vooroordelen en meten met twee maten. Zelf suggereert hij dat Turkije binnenkort via een referendum afstand neemt van de Europese Unie, en dat het land aan zou kunnen haken bij het Shanghai Pact (SCO), een samenwerking tussen Rusland, China, Kazakstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. India en Pakistan sluiten zich op korte termijn aan.

Intussen gaan de zuiveringen in Turkije door. Dinsdag  te bevriezen, maakte Ankara bekend dat er nog eens 15.000 ambtenaren zonder vorm van proces waren ontslagen en 375 organisaties per direct werden gesloten, inclusief negen nieuwsmedia.

Het opsluiten van inmiddels 145 journalisten en tientallen Koerdische parlementsleden en burgemeesters, het arresteren van 40.000 leerkrachten, rechters, ondernemers, schrijvers, en het ontslaan van 130.000 ambtenaren wijzen allemaal in één richting: “Turkije keert zich af van Europa en slaat een andere weg in”, aldus politiek analist Semih Idiz.

De EU is volgens hem medeschuldig met haar ‘we willen Turkije niet’. De protesten uit Brussel tegen de buitensporige ‘zuivering’ in de nasleep van de couppoging, het schenden van de mensenrechten, en het gebrek aan een onafhankelijke justitie zijn in de ogen van Idiz niet meer dan cynische ‘krokodillentranen’. Europa durft niet hard op te treden en de Turkse democratie echt te verdedigen, omdat de Turkse rol bij het tegenhouden van grote stromen vluchtelingen naar Europa als belangrijker wordt gezien. “Daarom kunnen Erdoğan en de AKP wegkomen met hun ‘Europa kan naar de hel lopen’ houding”.

“Als jullie (EU) de onderhandelingen met Turkije willen bevriezen, omdat wij op een eervolle manier het terrorisme bestrijden, dan zijn jullie er laat bij”, sneerde  president Erdoğan twee weken geleden. “Onze strijd tegen het terrorisme zal tot het bittere eind doorgaan”.

Turkije kan en zal zijn anti-terrorisme wetgeving niet aanpassen aan EU-criteria, zeggen de Turken. De staat is namelijk verwikkeld in een strijd op leven en dood tegen drie terroristische organisaties: de Gülenisten, de Koerdische PKK, en ISIL. Als de EU om die reden weigert het akkoord voor visumvrij reizen voor Turken voor 1 januari uit te voeren, dan zet het zelf het vluchtelingenakkoord op losse schroeven.

Ook economisch raakt het eventueel bevriezen van de dialoog Turkije niet. Europa is Turkije’s belangrijkste handelspartner. Dat zal zo blijven. Turkije heeft sinds 1996 een vrijhandelsverdrag met de EU, de douane-unie, en die komt door een eventuele opschorting van de toetredingsonderhandelingen niet in gevaar.

Terwijl Brussel probeert de Turkse democratie te versterken, bereidt Erdoğan al zijn volgende zetten voor. Aanpassingen in de grondwet om een Poetin-achtig presidentieel systeem in te stellen. En een referendum over het herinvoeren van de doodstraf. Wat de EU er ook van vindt.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos