Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkse regering creëert eigen Ba’ath-regime’

2 nov
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Aydin Engin is al 47 jaar journalist. Na de militaire staatsgreep van 1980 in Turkije zocht hij als politiek vluchteling een veilig heenkomen in Duitsland. Daar werkte hij als taxichauffeur in Frankfurt. Maandagochtend klopten agenten bij de 75-jarige columnist in Istanbul aan de deur. Ze namen de voormalige hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet in hechtenis. Gevraagd waarom, zei hij: ‘Ik schrijf voor Cumhuriyet, is dat niet genoeg?’.

Steeds meer Turken die niet voor de islamitische AK partij van president Erdoğan hebben gestemd, zien in de aanhoudende golf van massaontslagen bij de overheid en de groeiende repressie van linkse dissidenten een weerspiegeling van de grimmige tijden van de junta begin jaren ’80.

Naast Aydin Engin arresteerde de politie ook de hoofdredacteur, de accountant, en tien journalisten. Zelfs cartoonist Musa Kart verdween achter tralies. De officier van justitie beschuldigt hen van medeplichtigheid aan ‘misdrijven van de terroristische organisaties PKK en Gülen, zonder daar lid van te zijn’.

De logica is ver te zoeken. De linkse kwaliteitskrant Cumhuriyet (Republiek) is niet alleen de oudste (1924) onafhankelijke krant van Turkije, het is ook een militant bolwerk van de seculiere principes van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. De krant waarschuwt al geruime tijd tegen het gevaar van de islamistische Gülen-beweging. Zo was de hoofdkop op een voorpagina in 2002: ‘De Gülenisten zijn een terroristische organisatie’.

Hikmet Cetinkaya, die ook werd opgepakt, wordt door de Gülenisten ‘een van de meest meedogenloze tegenstanders van Fethullah Gülen’ genoemd en heeft in de afgelopen 30 jaar in Cumhuriyet talloze artikelen en 10 boeken over het gevaar van de moslim prediker geschreven.

Regeringsgezinde media wuiven die argumenten weg en noemen het een rookgordijn. Zij beschuldigen de krant ervan een spreekbuis en steunpilaar te zijn van de PKK en de Gülenisten door propaganda voor hen te maken. Bewijzen? Een van de belangrijkste is in hun ogen het verhaal over twee trucks waarmee de Turkse geheime dienst wapens smokkelde naar rebellen in Syrië. De trucks werden staande gehouden in opdracht van Gülenisten bij justitie om de AKP-regering in een kwaad daglicht te stellen in een poging haar ten val te brengen.

“Degene die dit schreef zal hiervoor een zware prijs betalen; ik zal het niet onbestraft laten”, zo dreigde president Erdoğan. Hoofdredacteur Can Dündar en een van zijn verslaggevers werden daarop aangeklaagd en veroordeeld tot ruim 5 jaar wegens het ‘onthullen van staatsgeheimen’. Hij wachtte zijn zaak in hoger beroep niet af maar vluchtte naar Duitsland ‘omdat er geen rechtstaat meer is in Turkije’.

Kemal Kilicdaroğlu, de leider van de sociaal-democratische oppositiepartij CHP, bracht een bezoek aan de politieke redactie van Cumhuriyet in Ankara. Hij kritiseerde de pogingen om de vrije pers monddood te maken en zei dat de regering in sneltreinvaart wegrijdt van de democratie en bezig is ‘haar eigen Ba’ath-regime te creëren’, net zoals onder Saddam Hussein in Irak en onder Hafez al-Assad in Syrië.

Van de 30 landelijke dagbladen in Turkije is slechts een handvol over dat kritiek durft te uiten op de regering. Sinds de mislukte staatsgreep zijn er 160 media gesloten, hebben 2.500 journalisten hun baan verloren, en zijn er 130 opgesloten. De redactie van Cumhuriyet laat zich desondanks niet intimideren. De openingskop over de hele breedte van de voorpagina was gisteren: ‘Wij capituleren niet’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch