Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije ontslaat weer 10.000 ambtenaren

31 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse regering heeft opnieuw ruim 10.000 ambtenaren en 1.267 academici op staande voet ontslagen. Zonder enige vorm van proces. Zonder dat is voldaan aan de wettelijke criteria om een werknemer te kunnen ontslaan, zijn ze de laan uitgestuurd.

Ze komen op een zwarte lijst te staan en ze krijgen een beroepsverbod zodat ze nooit meer in aanmerking kunnen komen voor een functie bij de overheid. In totaal zijn er nu ruim 120.000 mensen op staande voet ontslagen sinds de mislukte staatsgreep.

Volgens de tekst van het nieuwe decreet zijn de slachtoffers van de nieuwe ontslaggolf leden van ‘terroristische organisaties of groepen die betrokken zijn bij activiteiten tegen de nationale veiligheid of contact hebben met terroristische organisations’.

Verder zijn er in het weekend nog eens 16 Koerdische kranten, tijdschriften, een radio- en tv-zender, en twee persbureaus gesloten. Onder andere Azadiya Welat, Gündem, Özgürlük, en de persbureaus Diha, en Jin Haber Ajans, waar alleen Koerdische vrouwen werken.

In totaal zijn er in de afgelopen 3 maanden 125 media gesloten en hebben ruim 2.500 journalisten hun baan verloren.

Turkije is de wereldkampioen in het opsluiten van journalisten: zeker 130 zitten er nu achter tralies, aldus Reporters Without Borders.

Het Europees Parlement heeft Turkije in een unaniem aangenomen motie opgeroepen alle journalisten vrij te laten, tenzij er bewijs is dat ze hebben deelgenomen aan de couppoging.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch