Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkse politie martelt verdachten coup’

26 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse politie martelt verdachten van de mislukte coup. Verkrachting, slaan, eten, drinken en slaap onthouden, uren tot dagen gedwongen worden in een stresshouding te staan of te zitten.

Allerlei vormen van onmenselijke of vernederende behandelingen die onderzoekers van Human Rights Watch hebben gehoord van ex-gedetineerden, advocaten, medisch personeel, en forensisch analisten.

In het 43 pagina’s tellende onderzoeksrapport worden 13 gevallen van mishandeling en folter gedetailleerd beschreven.

De politie en andere autoriteiten kunnen volgens de decreten van de noodtoestand niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat ze doen. Niemand kan worden aangeklaagd wegens folterpraktijken of het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel als gevolg van mishandeling.

“Door de waarborgen tegen het martelen van verdachten op te heffen, heeft de Turkse regering de politie onbeperkte volmacht gegeven in hechtenis genomen verdachten te martelen en te mishandelen”, aldus Hugh Williamson van Human Rights Watch.

De Turkse autoriteiten hebben steeds onderstreept dat ze een zero tolerantiebeleid hebben voor het mishandelen van verdachten. Maar ze noemen degenen die dergelijke praktijken melden aanhangers van Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de mislukte staatsgreep.

De minister van Justitie sprak de beschuldigingen tegen en zei dat er ‘in strafinrichtingen in Turkije geen sprake is van mishandeling of marteling’.

De voorzitter van de vaste parlementscommissie voor het gevangeniswezen liet eerder weten dat er ‘geen onderzoek zal worden ingesteld naar claims van marteling door gedetineerde Gülenisten’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch