Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Syrische kinderen uitgebuit in Turkije’

25 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Bekende westerse kledingmerken als Zara, Mango, en Marks and Spencer laten hun kleding ook maken door Syrische kinderen in Turkije. Ze werken illegaal, onder zware en soms gevaarlijke omstandigheden, en worden uitgebuit. Hun loon zit onder het wettelijk minimumloon en ze zijn op geen enkele manier verzekerd.

Dat blijkt uit een undercover reportage die de BBC gisteravond uitzond. In het programma ‘Undercover: The Refugees Who Make Our Clothes’ van Panorama is te zien dat ook volwassen Syrische vluchtelingen illegaal werken aan jeans voor Zara en de webwinkel Asos.

De jongste Syrische vluchteling in de reportage is 15 jaar. Hij werkt 12 uur per dag, zes dagen per week. Hij strijkt kleding die voor M&S wordt verscheept naar Engeland.

Een woordvoerder van Marks and Spencer noemde het uitbuiten van de vluchtelingen ‘uitermate ernstig’ en ‘onaanvaardbaar voor M&S’.

Alle merken onderstreepten tegen de verslaggevers dat ze hun leveranciers scherp in de gaten houden, en uitbuiting van kinderen of vluchtelingen niet tolereren.

Geen van de vluchtelingen in de reportage had een werkvergunning. Ze verdienen vaak amper een euro per uur, wat ver onder het wettelijk minimum loon is in Turkije. Ze vinden het werk in de naaiateliers vaak via koppelbazen die hen contant betalen.

Turkije is, na China en Bangladesh, de grootste leverancier van kleding aan Europa. Een onbekend aantal van de 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije zijn neergestreken, heeft werk gevonden in een deel van de 58.000 ateliers en fabrieken die textiel produceren en verwerken.

“Wij zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit weer gebeurt”, aldus de M&S woordvoerder.

Turkije heeft een slechte reputatie op het gebied van het naleven van de regels die de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers moeten bevorderen. In geen enkel van de 34 landen van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (Oeso) gebeuren er per jaar meer ongelukken op het werk dan in Turkije: gemiddeld zo’n 70.000. Het aantal bedrijfsongevallen met dodelijke afloop is tussen 2002 en 2013 met 55,5% toegenomen.

Verder is er sprake van een structureel probleem wat betreft kinderarbeid. Hoewel Turkije conventies tegen kinderarbeid heeft geratificeerd, is het probleem wijdverbreid. Met name in de agrarische sector, schoen-, leer-, textiel- en kledingindustrie.

Het aantal werkende kinderen neemt niet af maar toe. In 2006 werkten 326.000 kinderen tussen de zes en zeventien jaar in de agrarische sector (36,6% van het totaal van 890.000). In 2012 was dat opgelopen tot 399.000 (44,7% van totaal).

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch