Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije dreigt met eenzijdig militair ingrijpen in Irak

24 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije wil niet langer stilzitten in de strijd om Mosul. Ook Amerika doet wat Ankara betreft veel te lang over de bemiddelingsgesprekken tussen Turkije en Irak.

Terwijl de definitieve aanval op het IS-bolwerk Mosul steeds dichterbij komt, blijven Irak en Turkije ruzie maken over de mogelijke rol van Turkse militairen daarbij. De Iraakse premier Abadi wijst de opgedrongen hulp van Turkije af.

Ondertussen groeit bij de Turkse regering het ongeduld en de irritatie over Navo-bondgenoot Amerika. Dat bleek uit de waarschuwende woorden van premier Binali Yildirim. “Het is onredelijk om een militaire operatie in de regio uit te voeren zonder daar Turkije bij te betrekken. Wij zullen de strijd aanbinden met alle terroristische dreigingen binnen en buiten ons land, en daar gaan we niemand toestemming voor vragen”.

Om een nieuwe exodus van honderdduizenden vluchtelingen te voorkomen, is Turkije bereid in het noorden van Irak eenzijdig militair in te grijpen. Kennelijk is president Erdogan van plan om in Noord-Irak zonodig een ‘terrorisme-vrije veilige zone’ te creëren.

Premier Yildirim duidde daarop toen hij zei: “We hebben terroristen van IS verjaagd in het Turkse grensgebied in het noorden van Syrië met onze militaire operatie Schild van de Eufraat. We kunnen datzelfde doen in Irak als het nodig is”.

Turkije heeft Washgington en Bagdad duidelijk gemaakt dat het een groot tegenstander is van deelname van linkse Koerden en sji’itische moslim milities aan de strijd om Mosul. De stad die vroeger tot het Ottomaanse rijk behoorde, kan het toneel worden van een sectarische strijd tussen sji’itische en soennitische moslims nadat IS er verdreven is, zo benadrukken de Turkse autoriteiten. Bovendien wordt gezegd dat Turkije het zich niet kan veroorloven niets te doen, aangezien het zijn 350 kilometer lange grens met Irak moet verdedigen. Het verjagen daar van PKK Koerden is de belangrijkste prioriteit van Turkije.

“Turkije kan niet stil blijven zitten als er langs de grens gevechten en slachtpartijen plaatsvinden en mogelijk vluchtelingenstromen op gang komen. We zullen optreden als dat nodig blijkt”, aldus de premier.

Spierballentaal of een serieus dreigement? Aanvankelijk dacht iedereen ook dat de oorlogszuchtige taal tegen IS en de aan de PKK gelieerde Koerden in Syrië bluf was, maar president Erdogan heeft na de mislukte staatsgreep een nieuwe strategie ontvouwd: aanval is de beste verdediging. Turkije wil bewijzen dat het op een na grootste leger van de Navo geen papieren tijger is. In de afgelopen twee maanden hebben militieleden van het Vrije Syrische Leger met steun van Turkse commando’s en gevechtsvliegtuigen al 1.270 vierkante kilometer veroverd op terroristen van de Islamitische Staat, inclusief het voor IS belangrijke stadje Dabiq. Dat heeft bewondering afgedwongen bij de Navo-bondgenoten.

Ook bij de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, die de afgelopen dagen besprekingen hield in Ankara en Bagdad over de omstreden aanwezigheid van 700 Turkse militairen en 25 tanks in het Bashiqa kamp op 12 km ten noordoosten van Mosul. De Iraakse regering eist dat deze ‘bezetters’ vertrekken.

Maar Erdogan wil per se dat zijn militairen op een of andere manier meedoen aan de slag om Mosul. Hij wil daarmee een plaats aan de onderhandelingstafel afdwingen wanneer in het post-IS tijdperk onderhandelingen beginnen over de politieke staatsinrichting van het nieuwe Irak.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch