Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse luchtmacht doodt Syrische Koerden

21 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nieuwe strategie: aanval is de beste verdediging

Turkse straaljagers hebben in het noorden van Syrië een groot aantal Koerdische strijders gedood van de YPG-militie die door Amerika wordt gesteund. In een communiqué maakte de Turkse generale staf bekend dat er bij 26 bombardementen tussen de 160 tot 200 terroristen waren gedood als onderdeel van de militaire Operatie Schild van de Eurfraat. De YPG, een zusterorganisatie van de PKK, sprak van 15 doden.

In de verklaring van het militaire hoofdkwartier in Ankara werd geen locatie aangegeven voor de aanvallen. Wel dat er 18 doelwitten waren vernietigd: 11 gebouwen die werden gebruikt als coördinatiecentrum, schuiplaatsen en opslagplaatsen voor munitie en wapens, alsmede 7 voertuigen.

Aangenomen wordt dat de gevechtsvliegtuigen opereerden in de buurt van de stad Al-Bab, die nog in handen is van jihadisten van de terreurorganisatie Islamitische Staat, 37 kilometer ten noordoosten van Aleppo. Volgens Turkse media wil de Koerdische militie Al-Bab veroveren in een poging om twee gebieden die onder hun controle staan te verbinden – Afrin en Manbij – en deze uit te roepen tot een autonoom Koerdisch gebied.

President Erdogan heeft gezworen alles te doen om dat te voorkomen. Dat is ook de prioriteit van de Turkse Operatie Schild van de Eurfraat, die bijna 2 maanden geleden begon.

Ook de door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger willen het IS-bolwerk Al-Bab en daarna IS-hoofdstad Raqqa veroveren. Maar voor Turkije blijft de belangrijkste prioriteit om met de nu veroverde ‘terreurvrije veiligheidszone’ een blokkade op te werpen tegen de ambitie van de Syrische Koerden om zelfbestuur te creëren in een aaneengesloten zone aan de Turkse grens.

De bombardementen op de bondgenoten van Amerika in de strijd tegen IS en de steeds assertievere rol die Erdogan speelt in het noorden van Syrië en Irak zal de spanningen tussen de twee Navo bondgenoten verder opvoeren.

Erdogan is echter niet bereid zich te voegen naar de wensen van Washington. Aanval is de beste verdediging. Dat is de nieuwe proactieve strategie van Turkije om terroristen aan te vallen voor ze kunnen toeslaan. Ook in Turkije zelf. Commando’s gaan actief op zoek naar gewapende PKK rebellen in ‘search en destroy’ missies om ze te ‘neutraliseren’ voor ze zelf kunnen aanvallen.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos