Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Op naar Mosul!

17 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Islamitische Staat steeds meer in het defensief gedrongen

Het grootscheepse offensief van de geallieerden om de Iraakse stad Mosul te heroveren is nabij. De bevrijding is niet alleen cruciaal in de strijd tegen de islamitische terreurgroep IS, maar zal ook leiden tot nog eens honderdduizenden vluchtelingen.

Terreurgroep IS verliest steeds meer terrein. In het noorden van Syrië moest het gisteren zijn ideologisch en symbolisch belangrijke bolwerk Dabiq prijsgeven. Syrische rebellen veroverden het stadje met de hulp van Turkse tanks, artillerie, straaljagers en commando’s. Volgens IS-aanhangers zou Dabiq het toneel worden van een apocalyptische strijd tussen de moslims en de ‘ongelovigen’.

Ook in Irak worden de strijders van de Islamitische Staat steeds meer in het defensief gedrongen. Na de steden Fallujah, Ramadi en Tikrit richten het Iraakse leger en de internationale coalitie zich nu op de bevrijding van Mosul.

Konvooien tanks en ander zwaar militair materieel rijden vanuit het zuiden, oosten en noorden richting Mosul, de op een na grootste stad van Irak en het laatste bolwerk van de IS-jihadisten in Irak. Ambulances, trucks met brandstof en drinkwater, bulldozers, en politievoertuigen voegen zich bij het drukke militaire verkeer. Controleposten worden ingericht.

Iraakse sji’itische soldaten, commando’s, militieleden, en soennitische Koerdische en Arabische troepen nemen posities in op de heuvels, wegen en frontlinies rondom de stad.

De Iraakse luchtmacht strooide in het weekeinde tienduizenden flyers boven de stad uit met opbeurende teksten als ‘Het is tijd voor  de overwinning’ en ‘Tijd voor een schoon Irak zonder IS of een ander donker geloof’. De naar schatting 1 miljoen inwoners krijgen in het 4 pagina’s tellende pamflet ook allerlei tips voor hun veiligheid wanneer de strijd losbarst.

Hoewel de Amerikanen berichten uit Turkije en Irak tegenspreken dat het langverwachte offensief om Mosul te heroveren, al is begonnen, lijken de mobilisatie en troepenbewegingen rondom de stad er op te wijzen dat de operatie elk moment kan beginnen. Militairen en militieleden wachten op het startsein van de Iraakse premier Haider Al-Abadi ‘die de operatie officieel zal aankondigen’, aldus Brett McGurk, de speciale afgezant van president Obama voor de internationale coalitie tegen IS.

Ter voorbereiding van het offensief worden fortificaties van IS aan de rand van de stad bestookt met artillerie en bombardementen vanuit de lucht.

Ook de IS-strijders treffen de laatste voorbereidingen om hun ‘hoofdstad’ in Irak te verdedigen. Uit Mosul komen berichten dat gevangenen op vrije voeten zijn gesteld en worden gedwongen greppels te graven en andere dwandarbeid te doen. Bussen met vrouwen en kinderen van IS-leden en gewonden zouden de stad hebben verlaten. ‘Verraders’ die ervan worden verdacht samen te werken met de ‘vijanden van IS’ worden gedood.

De moslim-extremisten die de stad in juni 2014 in handen kregen, hebben er de afgelopen twee jaar een waar schrikbewind gevoerd. Een half miljoen inwoners sloeg toen al op de vlucht naar Koerdische steden als Kirkuk en Erbil, of de grens over naar Turkije.

Hulpverleners en autoriteiten in Irak en Turkije bereiden zich voor op een nieuwe exodus van ontheemden. Gevreesd wordt voor een humanitaire crisis van grote omvang. Nu al staat vast dat er een groot gebrek zal zijn aan opvangmogelijkheden. De VN zegt ruimte te hebben voor 120.000 mensen. Andere organisaties die met de VN samenwerken kunnen 300.000 vluchtelingen tijdelijk huisvesten. Dat betekent dat er voor mogelijk honderdduizenden geen plaats is.

Naar verwachting wordt de slag om Mosul de zwaarste strijd sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. Het was in deze stad dat de soennitische salafist Abu Bakr al-Baghdadi eind juni 2014 zijn wereldwijde kalifaat uitriep met als naam de Islamitische Staat.

In januari 2015 begonnen Koerdische peshmerga troepen al een offensief om de aanvoerroutes en het gebied rondom Mosul op IS te heroveren. Die operatie werd ondersteund door bombardementen van westerse bondgenoten. De verwachting was toen dat het Iraakse leger in de lente van dat jaar zou proberen de stad te bevrijden, maar het offensief werd uitgesteld nadat IS de stad Ramadi in mei 2015 veroverde.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch