Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije doet letters F en G in de ban

15 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Drie maanden na de mislukte staatsgreep in Turkije komen er uit Ankara nog steeds maatregelen tegen Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de couppoging. Zo heeft het ministerie van Onderwijs 13.000 ton wiskundeboeken ter waarde van 14,6 miljoen euro verboden, omdat er bij opgaven voor meetkundige berekeningen de letters F en G worden gebruikt.

De verwoede pogingen om de initialen van ‘terrorist’ Fethullah Gülen en alles wat maar enigszins aan hem doet denken overal in Turkije te verwijderen, heeft al eerder tot extreme initiatieven geleid. Zo zijn alle nummerborden met de lettercombinatie FG uit de roulatie genomen. De politie onderzoekt of de eigenaren van de bewuste kentekenplaten Gülen-aanhangers zijn.

Hakan Şükür, oud-topvoetballer van Galatasaray en de Turkse topscorer aller tijden, is inmiddels ook toegevoegd aan de zwarte lijst van terrorismeverdachten. Şükür, een bekende Gülen-aanhanger, kwam in 2011 in het parlement op de lijst van de AK Partij. Hij bleef Gülen trouw en is daarom nu een ‘landverrader’. Tegen hem en zijn vader zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Hij vluchtte voor de coup naar Amerika.

sukur-hakan-walk-of-fameFoto’s van hem en videobeelden van zijn legendarische doelpunten, onder meer het allersnelste doelpunt op een WK ooit, in 2002 na 10 seconden, zijn uit het nationale voetbalmuseum verwijderd. Galatasaray heeft hem geroyeerd. Uit een Turkse Walk of Fame is zijn naam weggebeiteld. Zijn huis en andere bezittingen, ter waarde van 60 miljoen euro, zijn in beslag genomen.

Een ivf-kliniek is gesloten omdat een van de aandeelhouders ervan wordt verdacht banden te hebben met de Gülen-beweging.

Families van minstens 6 van de omgekomen soldaten die deelnamen aan de putsch hebben hen als ‘landverraders’ verstoten. Zij weigerden hun doden te begraven. Daardoor zijn ze zonder enige religieuze ceremonie terechtgekomen op een plek voor daklozen en niet- geïdentificeerde personen.

Volgens president Erdogan zijn er inmiddels 85 dozen met bewijsmateriaal tegen Gülen naar Amerika gestuurd, maar ondanks herhaalde verzoeken van de Turkse autoriteiten is hij nog steeds niet in voorlopige hechtenis genomen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch