Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije en Irak in clinch vlak voor strijd om Mosoel

14 okt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

D-day voor de bevrijding van de Iraakse stad Mosoel is nabij. Dat is aan alles te merken. Maar nog voor het eerste schot is gelost om de bevolking van de stad te verlossen uit de wurggreep van de terreurgroep Islamitische Staat, lopen de spanningen tussen twee geallieerden hoog op.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Iraakse premier Haidar al-Abadi zijn sinds enkele dagen in een verbale oorlog verwikkeld. De onenigheid tussen Ankara en Bagdad gaat over 650 Turkse soldaten en 25 tanks die sinds maart 2015 zijn gestationeerd op de militaire Bashiqa basis 12 km ten noordoosten van Mosoel. Vijfhonderd van hen trainen daar soennitische Turkmeense, Arabische en Koerdische strijders voor het komende offensief tegen IS.

Het Iraakse parlement eist echter dat de ‘Turkse bezetters’ het land verlaten. Premier al-Abadi heeft gezegd dat de Turkse troepen ‘onder geen beding zullen deelnemen aan de Mosoel operatie.

Erdogan reageerde woedend en zei dat premier Abadi ‘zijn plaats moet kennen’. “Hij is niet van mijn status. Het Turkse leger accepteert geen bevelen van hem. En Turkije zal deelnemen aan de bevrijding van Mosoel”.

Abadi sloeg op Twitter terug met een vernijnige en sarcastische tweet: “Wij zijn niet jouw vijand en we zullen ons land bevrijden met de vastberadenheid van onze manschappen, niet met behulp van video boodschappen”.

Daarmee verwees hij naar de nacht van de couppoging op 15 juli toen Erdogan via Facetime op tv de bevolking opriep de straat op te gaan en zich te verzetten tegen de putschisten.

De Turkse president wil per se dat zijn militairen meedoen, omdat hij daarmee een plaats aan de onderhandelingstafel hoopt af te dwingen wanneer in het post-IS tijdperk besluiten worden genomen over de politieke staatsinrichting van het nieuwe Irak.

Erdogan benadrukt dat de Turkse militairen willen voorkomen dat de soennitische meerderheid in de stad zal worden uitgedund met ‘zuiveringen’ door sji’itische milities die in opdracht van premier Abadi Mosoel moeten bevrijden. Dat zou leiden tot meer sektarische spanningen en geweld, en een grotere stroom vluchtelingen richting Turkije.

Ook belangrijk is dat Turkije met zijn steun aan zijn soennitische geloofsgenoten probeert de strategische plannen van het sji’itische Iran te ondermijnen: het creëren van een sji’itische corridor van Teheran naar de  Middellandse Zee.

Maar net als bij het Turkse militaire offensief in het noorden van Syrië is de belangrijkste prioriteit van Turkije de gebiedsuitbreiding van de Koerdische PKK te dwarsbomen. Gisteren uitte Ibrahim Kalin, de woordvoerder van Erdogan, zijn zorgen over berichten dat de PKK zal meedoen aan de Mosoel-operatie. Dat kan ertoe leiden dat de PKK zijn militaire aanwezigheid in het noorden van Irak kan versterken en zo kan blijven gebruiken als uitvalsbasis voor zijn terroristische aanslagen in Turkije.

“Het is voor Turkije een ‘must’ om het gevaar van de PKK, die onder verschillende namen opereert in Syrië en Irak, te bestrijden”, stelt analist Burhanettin Duran.

Grote broer Amerika probeert de oplaaiende brand intussen te blussen. John Kirby, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dringt er bij ‘alle partijen’ op aan om ‘de komende dagen en weken nauw samen te werken’.

“Alle buren van Irak dienen de Iraakse soevereiniteit en territoriale integriteit te respecteren”, zo voegde hij er aan toe. “De Turkse troepen in Irak zijn daar niet als onderdeel van de internationale coalitie. Wij doen een beroep op beide regeringen om zich te richten op hun en onze gemeenschappelijke vijand: IS”.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch