Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan sluit verlenging noodtoestand tot ruim 1 jaar niet uit

30 sep
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse president Erdogan heeft de bevolking voorbereid op een langdurige noodtoestand waarbij het parlement buitenspel staat.

Na een 6 uur durende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad die in het presidentiële paleis door hemzelf werd voorgezeten, riep hij de regering van premier Yildirim op de noodtoestand met een nieuwe termijn van drie maanden te verlengen. De maatregel werd binnen een week na de mislukte militaire staatsgreep op 15 juli afgekondigd. Bij de couppoging vielen ongeveer 300 doden en liepen ruim 2.200 anderen verwondingen op.

Verwijzend naar het voortduren van de noodtoestand in Frankrijk, die werd afgekondigd na de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar, liet Erdogan weten dat regeren per decreet wel een jaar of langer kan gaan duren.

In een door de tv live uitgezonden toespraak zei de president: “Heb geduld, misschien zal zelfs 12 maanden niet voldoende zijn” om de grote ‘zuiveringscampagne’ in het staatsapparaat en de samenleving te voltooien.

Sinds het neerslaan van de staatsgreep zijn meer dan 100.000 militairen, rechters, aanklagers, leerkrachten, en andere ambtenaren gearresteerd, ontslagen of geschorst. Ook critici van Erdogan in de media, onder academici, kunstenaars en andere beroepsgroepen zijn gearresteerd.

Minister van Justitie, Bekir Bozdag, maakte bekend dat er inmiddels 32.000 verdachten in voorlopige hechtenis zijn genomen in afwachting van hun proces. Het zou gaan om leden van de Gülen-beweging, die volgens de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de coup. Van de overige 70.000 geschorste, ontslagen of gearresteerde verdachten staat nog niet vast wie van hen strafrechtelijk zal worden vervolgd.

Onder de noodtoestand mag de politie zonder toestemming van een rechter huiszoekingen uitvoeren en verdachten een maand lang vasthouden zonder dat ze contact mogen hebben met een advocaat.

De verregaande bevoegdheden zijn ook gebruikt om Koerdische burgemeesters en Koerdische leerkrachten te ontslaan, omdat ze banden zouden hebben met de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan, PKK.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch