Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije: België steunt terroristische PKK

28 sep
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, beschuldigt België van ‘steun aan de Koerdische terroristische organisaties PKK en PYD’.

De bewindsman kwam met deze uithaal naar zijn Navo-bondgenoot tijdens een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara na een onderhoud met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson.

De Turkse minister noemde België twee maal expliciet bij naam terwijl hij zijn verwijt ook richtte tot andere, niet nader genoemde EU-landen.

Turkse autoriteiten zijn woedend dat de Syrische Koerden van de socialistische Democratische Unie Partij (PYD) toestemming kregen om in Brussel in het weekeinde hun congres te houden. De PYD en haar gewapende arm, de YPG, hebben nauwe banden met de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan, PKK. Trots lieten de Syrische Koerden dat ook blijken met een meer dan levensgroot portret in de congreszaal van PKK-leider Abdullah Öcalan, die in Turkije sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uitzit.

Dat congres ‘bewijst dat België hypocriet is’, aldus minister Çavuşoğlu die daarmee verwees naar de officiële verklaringen van de Belgische regering dat zij meedoet aan de strijd tegen het terrorisme, maar niets doet om de door de EU als ‘terroristisch’ gebrandmerkte PKK te verhinderen om propaganda voor haar zaak te maken.

In maart liepen de politieke spanningen over een soortgelijke zaak al hoog op tussen België en Turkije. Ankara riep de Belgische ambassadeur op het matje wegens een politieke protesttent die PKK-aanhangers in Brussel hadden neergezet bij het gebouw waar de Turkse premier Davutoglu met de EU onderhandelde over de migrantendeal. Davutoglu werd afgebeeld als een bloeddorstig monster en Turkije werd er op spandoeken van beschuldigd een ‘moordenaar van de Koerden’ te zijn en een steunpilaar van de Islamitische Staat-jihadisten.

Minister Cavusoglu beklaagde zich daarover toen telefonisch bij zijn Belgische ambtgenoot Reynders.

De aan de PKK gelieerde Syrische Koerden willen volgens de Turkse minister een ‘onafhankelijke staat oprichten’ in de noordelijke grensstrook van Syrië waar ze rondom het stadje Kobani een autonome regio hebben veroverd. “Ze vertegenwoordigen de Koerden niet maar onderdrukken hen met hun marxistisch-leninistische ideologie. Ze verbranden eigendomsbewijzen uit het kadaster. En ze zijn bezig met etnische zuiveringen tegen Arabieren en andere bevolkingsgroepen”.

Het militaire offensief dat Turkije een maand geleden in het noorden van Syrië begon onder de codenaam Schild van de Eufraat heeft als belangrijkste doel te voorkomen dat de Syrische Koerden heel het grensgebied met Turkije onder controle krijgen. De Verenigde Staten werken nauw samen met de Koerdische YPG-militie als de meest effectieve groep in de strijd tegen de Islamitische Staat. Turkije protesteert daar hevig tegen. “Je kunt geen terroristische organisatie (IS)  bestrijden met een terroristische organisatie (YPG)”, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu gisteren.

Op de vraag hoe het dan wel moet, zei de bewindsman: “We moeten de plaatselijke milities versterken en mobiliseren om IS in Raqqa en Mosul te vernietigen.”

Turkije heeft bij Amerika bedongen dat zijn bondgenoten, de Syrisch Koerdische strijders, die in augustus de stad Manbij veroverden, zich zullen terugtrekken tot de oostelijke oever van de rivier de Eufraat. Dat is tot nu toe niet gebeurd, zei Cavusoglu. “Er zitten er nog 200 in Manbij”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos