Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Boris Johnson biedt geen excuses aan voor beledigen Erdogan

28 sep
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft tijdens zijn bezoek aan Turkije geen excuses aangeboden voor zijn omstreden anti-Erdogan gedicht. Daarin schreef hij dat de Turkse president Erdogan zijn zaad zaait met behulp van een geit. Verder noemde hij de ‘young fellow from Ankara’ een ‘rukker’.

Johnson bleek liever niet aan zijn omstreden limerick herinnerd te willen worden en zei dat ‘zoiets triviaals’ in geen van de gesprekken aan de orde was gekomen.

In mei noemde hij het nog een schandaal dat de Duitse komiek  Jan Böhmermann zijn satirische rijmpje over Erdogan van een Duitse rechter niet meer mocht herhalen, nadat Erdogan een aanklacht had ingediend.

Johnson zei toen dat iedereen de vrijheid moet hebben om ‘grappen te maken over de opbloeiende liefde tussen de Turkse president en een geit’.

Het tijdschrift The Spectator had een wedstrijd uitgeschreven voor het meest beledigende gedicht over Erdogan. Johnson won en kreeg een prijs van 1.200 euro.

Gisteren was er van enige spanning of irritatie tussen Johnson en zijn Turkse gastheren niets te merken.

Johnson, wiens overgrootvader een Turkse journalist was, gaat prat op zijn Turkse afkomst en loopt er in Turkije graag mee te koop. Hij herinnerde de pers er aan dat hij een goed werkende wasmachine heeft van Turkse makelij en ‘zoals jullie zien, ben ik opgegroeid met Jaffa koekjes, die nu worden geproduceerd door het Turkse bedrijf Yildiz’.

De Britse minister maakte bekend dat het handelsvolume tussen Turkije en Groot-Brittannie de afgelopen 5 jaar met 70% is gegroeid en dat er gewerkt wordt aan wat hij een ‘jumbo’ vrijhandelsverdrag noemde tussen de twee landen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch