Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije stuurt Lagendijk terug naar Nederland

26 sep
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk is gisteren bij terugkeer van een bezoek aan Nederland in Istanboel vastgehouden door de politie. “Ik mag het land niet in. Daarvoor zou ik nu opeens een speciale vergunning nodig hebben”, aldus de oud-GroenLinks politicus en Turkije analist die sinds 2009 in Istanboel woont.

“Mij is te verstaan gegeven dat ik eerst een speciaal visum moet aanvragen bij de Turkse ambassade in Den Haag. Ik weet niet of dit klopt of dat het alleen maar een drogreden is. Misschien is het alleen maar een pesterijtje. Ik weet het op dit moment echt niet. De Nederlandse ambassadeur in Ankara gaat in ieder geval uitzoeken wat er aan de hand is”.

Sinds november 2010 schreef Lagendijk kritische columns over het Turkse regeringsbeleid voor de Gülen-kranten Zaman en Today’s Zaman totdat die in maart van dit jaar werden overgenomen door de Turkse overheid. Hij gaf ook les aan de Gülen-universiteit Süleyman Shah in Istanboel. Het was een van de 15 universiteiten die kort na de mislukte staatsgreep gesloten werden, omdat ze banden hadden met de Gülen-beweging. President Erdogan en de Turkse autoriteiten beschuldigen de in Amerika woonachtige Turkse moslimprediker Fethullah Gülen ervan het brein te zijn achter de mislukte militaire coup.

Lagendijk, die gisteren om 5 uur ’s middags arriveerde op het Sabiha Gokcen vliegveld aan de Aziatische kant van Istanboel, moest de nacht daar doorbrengen in een slaapverblijf met andere buitenlanders die de toegang tot Turkije zijn geweigerd. “Onder wie een vluchteling uit Irak, wiens familie in Turkije verblijft”, aldus Lagendijk. Met het eerstvolgende vliegtuig naar Amsterdam werd hij vanochtend om half 9 terug naar Nederland gestuurd.

Toen hij afgelopen dinsdag vertrok, was zijn verblijfsvergunning 1 dag verlopen. Hij had de documenten bij zich waarmee hij kon bewijzen dat hij een nieuwe verblijfsvergunning had aangevraagd, maar de afspraak bij de vreemdelingenpolitie daarvoor is pas in januari.

Voor de zekerheid had hij in Nederland een electronisch toeristenvisum aangeschaft, maar daarmee werd hij gisteren niet toegelaten. “Voor mijn vertrek naar Nederland was ik ook al een uur vastgehouden, maar na een paar telefoontjes door de politie lieten ze me gaan. Ze hebben niet eens gekeken naar mijn papieren voor de verblijfsvergunning.”

Lagendijk heeft de indruk dat hij op een soort zwarte lijst staat van ‘probleemgevallen’. “Ik vermoed dat ze het me lastig willen maken en intimideren. Tenminste, dat hoop ik. Ik hoop niet dat dit de voorbode is van dat ze me het land willen uitzetten”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch