Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije haalt dreigement over migrantendeal van tafel

9 sep
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Geef ons een precieze datum waarop Turken zonder visum naar Europa mogen reizen. “Maar zeker niet later dan oktober”. Dat waren de eisen van de Turkse minister Cavusoglu (Buitenlandse Zaken). Zo niet, dan zeggen wij onze medewerking aan het migratieakkoord op, zo dreigde hij begin vorige maand.

Dat dreigement is nu van tafel.

Minister Cavusoglu sprak gisteren na een hele ochtend topoverleg met EU-buitenlandchef Federica Mogherini niet meer over een datum. Hij wil nog wel een stappenplan, maar ging akkoord met de formule ‘zo spoedig mogelijk’ wat betreft het afschaffen van de visumplicht voor Turken die de Schengen-landen willen bezoeken.

“Hoe snel dat zal zijn, hangt van de Turken zelf af”, voegde de eurocommissaris voor regionaal beleid, Johannes Hahn, er aan toe.

Want Turkije heeft zijn huiswerk nog niet af. Drie jaar geleden besloot de EU de Turken het geleidelijk invoeren van visumvrij reizen in het vooruitzicht te stellen als onderdeel van een akkoord over het terugsturen van illegale economische migranten die via Turkije Europa binnenkomen. Visumliberalisering zou ingaan zodra Turkije aan 72 voorwaarden had voldaan.

Een nieuwe deal tussen Turkije en de EU in november vorig jaar over de vluchtelingencrisis vervroegde de ingangsdatum voor visumvrij reizen van 1 oktober 2017 naar 30 juni dit jaar.

Hoewel Ankara toen aan vrijwel alle 72 criteria voldeed , bleef de weigering de Turkse anti-terrorisme wetgeving aan te passen aan de Europese richtlijnen het grote struikelblok.

“Wij kunnen onze wetgeving niet versoepelen, omdat we op vele fronten tegelijk strijden tegen terroristische groepen”, zei premier Yildirim vorige week nog. De Koerdische PKK, de jihadisten van de Islamitische Staat, en aanhangers van moslimprediker Fethullah Gülen, zijn drie van de ruin 10 terroristische groepen die ons bedreigen, onderstreepte minister voor Europese Zaken, Omer Celik gisteren.

De verwachting is dat de Turkse regering niet eerder wil praten over haar omstreden anti-terreurbeleid dan na afloop van de huidige ‘zuiveringsacties’ tegen de tienduizenden die verdacht worden van betrokkenheid bij organisaties als Gülen en de PKK.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch