Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Na bliksemactie hebben Turken IS-hoofdstad Raqqa in het vizier

8 sep
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Juichend zijn de commentaren in de regeringsgezinde pers. Het Turkse leger laat eindelijk zijn tanden zien. De eerste Turkse invasie in Syrië in 5 jaar is een groot succes en smaakt naar meer. Maar waarom laat IS zich zo gemakkelijk verjagen?

De zwarte Jihad-vlag met in witte letters de islamitische geloofsbelijdenis is verdwenen uit de straten van het Syrische stadje Jarablus. Het gewone leven komt weer op gang. Ook op de folterpleinen. Daar hakten IS-beulen hoofden af en geselden ‘criminelen’ die in de brandende zon aan palen waren vastbonden.

Vluchtelingen keren terug. De angst is vertrokken. Allemaal dankzij een verrassend bliksemoffensief van het Turkse leger en de pro-Turkse rebellen van het Vrije Syrische Leger. In minder dan twee weken na het begin van de militaire operatie Eufraat Schild hadden ze een gebied van 600 vierkante kilometer veroverd op IS en de Koerdische militie YPG.

“Een grensstrook van 91 km, van A’zaz in het westen tot Jarablus in het oosten, is schoongeveegd van terroristen”, zei premier Yildirim triomfantelijk.

President Erdogan had vaak gedreigd met militair ingrijpen als de Syrische Koerden de westelijke oever van de Eufraat rivier zouden oversteken. Dat was de ‘rode lijn’ die niet overschreden mocht worden, zo herhaalde hij keer op keer. “Turkije blaft wel maar bijt niet” was de algemene opvatting. Maar nadat de YPG strijders de ‘rode lijn’ toch waren gepasseerd en zelfs de stad Manbij op 12 augustus op IS veroverden, was voor Erdogan de maat vol.

Om te voorkomen dat de YPG zou doorstoten naar Jarablus en de hele noordelijke grensstreek van Syrië zou veranderen in een autonome Koerdische enclave, besloot Erdogan met een preventieve verrassingsactie in te grijpen. De weg daarvoor was vrij nadat Erdogan en Poetin de strijdbijl hadden begraven. Het wachten was op een aanleiding en een goed tijdstip.

Het bloedbad dat een zelfmoordterrorist van IS aanrichtte tijdens een Koerdische bruiloft in Gaziantep was de aanleiding. Erdogan koos 24 augustus als D-day. Niet omdat op die dag de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Ankara arriveerde, maar omdat op die datum 500 jaar geleden de Ottomaanse Turken het Syrische stadje Marj Dabiq ten noorden van Aleppo veroverden. Die overwinning luidde de verovering door de Ottomanen van het hartland van het Midden-Oosten in.

Volgens militair analist Abdullah Agar zijn er twee belangrijke factoren waarom het verzwakte IS, dat de afgelopen maanden steeds meer terrein en manschappen verliest, in zo’n korte tijd zoveel terrein prijsgaf. “De overweldigende macht van het Turkse leger op het slagveld. En de tactische terugtocht van IS. Ze hebben zich verspreid en proberen wat terug te doen met autobommen en zelfmoordaanslagen”, aldus de voormalige commando.  

“Ze versterken hun posities in het gebied tussen Mare en al-Bab. Daar ligt ook het dorp Dabiq. Dat heeft voor IS een grote religieuze symboliek”. Volgens de IS-propaganda gaan zij daar in hun ‘heilige oorlog’ tegen de ‘ongelovigen’ een belangrijke overwinning boeken die het einde der tijden zal inluiden.

Turkije expert Aaron Stein van de denktank Atlantic Council in Washington zegt dat het Turkse leger het schaars bevolkte Dabiq kan veroveren. “Al-Bab is een heel ander verhaal. Dat is een groot stedelijk gebied (waar voor de oorlog 130.000 mensen woonden, red.). Het voordeel van de overweldigende Turkse vuurkracht wordt ongedaan gemaakt door de moeilijke omstandigheden van een stadsoorlog”.

Voorlopig is Erdogan in zijn nopjes met wat hij de ‘de facto veiligheidszone’ in het Turkse grensgebied met Syrië noemt. Turkije telt weer mee aan de onderhandelingstafel over de toekomst van Syrië.

Maar de successen van de afgelopen weken smaken naar meer. Turkije wil ook Raqqa, de hoofdtsad van IS, veroveren. In samenwerking met de Amerikanen. Na overleg op het hoogste militaire niveau tussen beide landen is Turkije volgens Erdogan ‘bereid om te doen wat nodig is’. Dat gaat niet zonder meer ‘boots on the ground’. Naar schatting ruim 35.000 militairen extra. En misschien wel voor een periode van 10 tot 15 jaar.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos