Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Verblufte Kamer boos om zwarte lijst Turken

31 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Marc Guillet en Deborah Jongejan

De Tweede Kamer is verbolgen over een lijst van Nederlandse ‘Gülenorganisaties’, die eergisteren is gepubliceerd door het Turkse staatspersbureau. Minister Koenders vroeg Turkije nota bene diezelfde dag zich niet met Nederland te bemoeien.

,,De lijst is een middelvinger naar Nederland”, zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Daarop staan namen van scholen, ondernemersverenigingen en vermeende kopstukken van Gülen in Nederland. Ook het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag wordt genoemd.

Regeringspartij PvdA wil opheldering van het kabinet. ,,Het lijkt er nu zelfs op dat de Turkse regering dit conflict actief voedt. Ik wil van het kabinet weten hoe we kunnen tegengaan dat dit vuurtje verder wordt opgestookt”, aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij.

Ook VVD, SP, CDA en D66 willen dat Turkije zich niet mengt in de Nederlandse samenleving. D66 vindt dat Koenders de Turkse ambassadeur op het matje moet roepen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ,,Dit is diplomatieke belediging. Koenders en Rutte hebben nadrukkelijk verzocht: bemoei je er niet mee. En de telefoon ligt nog niet op de haak of zo’n lijst wordt verstuurd.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet onder de indruk van de lijst, die namen bevat die eerder al in Nederlandse media opdoken. Maar ‘stigmatisering of intimidatie van Gülenaanhangers, of wie dan ook, is voor Nederland onacceptabel’, laat de woordvoerder van Koenders weten.

Al te zorgvuldig blijkt de lijst overigens niet. Zo is openbare basisschool De Roos in Amsterdam er per abuis op beland, door een verwisseling met een gelijknamige school in de buurt. ,,Wij zijn helemaal geen Turkse school, we hebben alleen een stuk of acht Turkse leerlingen”, zegt bestuurder Marius Voerman. Hij hoopt dat anderen dat ook zullen bedenken, maar heeft voor de zekerheid contact met de gemeente. Ook is zijn personeel geïnstrueerd en zijn ouders op de hoogte gesteld van de misser.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch