Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turks grondoffensief in Syrië

24 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Rebellen van het Vrije Syrische Leger zijn gisteren doorgedrongen tot in het centrum van het Syrische grensstadje Jarablus. Het gaat om het laatste strategische bolwerk van de terreurgroep Islamitische Staat in het grensgebied van Turkije.

De rebellen werden ondersteund door een Turks grondoffensief met tanks. In de loop van de dag veroverden de rebellen ook de dorpjes Keklice, Kivircik, Elvaniye en Gügüncük. Daarbij sneuvelden 46 IS jihadisten.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de invasie krachtig veroordeeld en noemde het een inbreuk op de soevereiniteit van het land.

Het offensief heeft de naam ‘Schild van de Eufraat’ gekregen en werd om 4 uur ’s nachts ingeluid door zware artilleriebeschietingen op meer dan 80 IS-doelwitten in Jarablus. Twee uur later trokken Turkse commando’s, geassisteerd door Amerikaanse militaire adviseurs, de grens over.

Kort daarna  bombardeerden F-16 gevechtsvliegtuigen het stadje met zo’n 15.000 inwoners. Tegen 11 uur in de ochtend trokken de eerste tanks Syrië binnen. Amerikaanse drones hielpen bij de operatie.

Met de onverwachte gewapende interventie wil Ankara de logistieke aanvoerroutes naar IS afsnijden, het grensgebied zuiveren van terroristen, humanitaire hulp leveren, en voorkomen dat er een nieuw stroom vluchtelingen op gang komt, aldus het staatspersbureau Anadolu.

President Erdogan zei dat de operatie gericht was ‘tegen terroristische groepen die ons land constant bedreigen: Daesh (de Arabische afkorting voor IS) en PYD (Koerdische partij in Syrië die banden heeft met de PKK)’. De oorlog in Syrië is volgens hem de belangrijkste oorzaak van de terroristische aanslagen in Turkije.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die gisteren in Turkije was, waarschuwde Koerdische troepen dat ze gevaar lopen de steun van Amerika te verliezen als ze blijven opereren in het gebied ten westen van de Eufraat rivier. “Ze moeten terug de rivier over. Zij kunnen geen Amerikaanse steun krijgen als ze zich niet aan die belofte houden”.

De Turkse strijdkrachten zouden volgens de Turkse militaire analist Metin Gürcan van plan zijn om in het noorden van Syrië een eigen militaire basis in te richten, zoals ze dat ook in het noorden van Irak hebben gedaan in Bashiqa. Daar leiden Turkse militairen sinds december 2015 een Iraakse militie op voor de strijd tegen IS.

Vicepremier Numan Kurtulmus maakte gisteren echter duidelijk dat het bij het Jarablus-offensief louter gaat om een ‘kortstondige operatie’.

Het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan Ankara was een poging de kou uit de lucht te nemen die is ontstaan tussen Navo-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten na de mislukte staatsgreep van 15 juli. President Erdogan en zijn ministers zijn boos omdat Washington nog steeds geen gehoor heeft gegeven aan herhaalde verzoeken om de Fethullah Gülen uit te leveren. Hij is volgens Turkije het brein achter de couppoging.

Biden prees de ‘moed van de Turkse bevolking bij het verdedigen van hun democratische instituties’. Maar wat betreft Gülen moest hij de Turken opnieuw teleurstellen. Hij wees er op dat president Obama niets kan doen om het proces te versnellen. Uiteindelijk zal een Amerikaanse rechter op grond van de door Turkije aangeleverde bewijsstukken beslissen over het uitleveringsverzoek, aldus Biden.

 

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos