Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ankara eist van Joe Biden uitlevering aartsvijand Gülen

23 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is in eigen land wel wat gewend wat betreft chauvinisme en overdadig vlagvertoon. Toch valt dat in het niet bij wat hem vandaag in de Turkse hoofdstad Ankara te wachten staat.

Alle voorgevels van ministeries, overheidsgebouwen, scholen, universiteiten, winkelcentra, hotels en kantoren van grote bedrijven zijn behangen met megagrote bloedrode Turkse vlaggen. En talloze lantaarnpalen, viaducten, bushokjes, en billboards zijn bedekt met de leuze: ‘Wij zijn het volk. Wij zwichten niet voor terroristen en coups’.

Het bliksembezoek van Biden is bedoeld om de kou uit de lucht te halen tussen Navo bondgenoten Turkije en Amerika. Hun relatie staat onder spanning doordat  Washington niet staat te springen om de in Pennsylvania wonende Turkse moslim prediker Fethullah Gülen (75) aan de Turkse justitie uit te leveren. Hij wordt er door president Erdogan van beschuldigd het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van 15 juli waarbij meer dan 270 doden vielen. Gülen verwerpt die aanklacht als ‘lasterlijk’ en ‘belachelijk’.

Wat de relatie ook onder hoogspanning zet, zijn claims van Turkse ministers dat de Verenigde Staten betrokken waren bij de couppoging. De complottheorieën in de regeringsgezinde media gaan er in als koek. Bijna 3 op de 4 Turken gelooft volgens een peiling dat Amerika de hand had in de couppoging en eisen, net als hun regering, de berechting in Turkije van ‘terroristenleider’ Gülen. “De doodstraf gun ik hem niet”, zegt kok Idris terwijl hij de spiezen met gehaktballetjes op de gril omkeert. “Ik wil dat hij de rest van zijn leven achter tralies slijt”

Niet alleen in Europa en Amerika, ook in Turkije leidde het brandmerken van de Gülen-beweging als een levensgevaarlijke sekte tot gefronste wenkbrauwen. “Ik vond het niet geloofwaardig toen de nationale veiligheidsraad in mei besloot de Gülenisten te bestempelen als een gewapende terroristische organisatie en Erdogan zei hen op dezelfde manier te zullen vervolgen als de PKK”, aldus politiek analist Barcin Yinanc. Net als zij dachten veel Turken dat het louter ging om een politieke machtstrijd tussen deze twee islamisten die tot hun breuk in december 2013 bondgenoten waren.

Kiezers, ministers, burgemeesters, gouverneurs en parlementsleden van Erdogans AK partij waren jaren sympathisanten van de moslimgeleerde. In Europa staat de beweging bekend om zijn gamatigde, goed geïntegreerde en maatschappelijk succesrijke moslims die zich inzetten voor goed onderwijs, dialoog tussen religies, en liefdadigheidswerk.

Zolang ze samen optrokken tegen hun gezamenlijke vijanden – de generaals en de seculiere elite – hadden de AKP-politici geen kritiek op showprocessen als ‘Ergenekon’ waar ruim 500 verdachten terechtstonden op beschuldiging van ‘het smeden van een coup’ en het ‘vormen van een terroristische organisatie’. Kritiek was er evenmin op het vervalsen van bewijsmateriaal met medewerking van Gülen-rechters, -aanklagers en -politieagenten.

Gülen-journalisten verdedigden het arresteren van journalisten als Ahmet Şik, die een kritisch Gülen-boek, ‘The Imam’s Army’, aan het schrijven was.

Met deze heksenjacht op kemalisten, aanhangers van de vader des vaderlands Atatürk, maakten de Gülenisten veel vijanden. Ook nationalistische Koerden moesten het ontgelden. Zeker 1.800 activisten, burgemeesters, vakbondsleden werden gearreesteerd en in politieke processen door Gülen-aanklagers beschuldigd van lidmaatschap van de PKK en propaganda voor het terrorisme.

De eerste scheuren in het AKP-Gülen bondgenootschap ontstonden begin 2010 toen Gülenisten spionagebaas Hakan Fidan wilden verhoren wegens diens geheime overleg met de PKK.

De bom barstte in december 2013. Gülen-aanklagers lieten zonen van ministers en met Erdogan bevriende ondernemers arresteren. Erdogan zette de tegenaanval in. Hij sprak van een poging tot een ‘juridische coup door een parallelle staat in de staat’. Sindsdien heeft de president duizenden Gülenisten bij politie, justitie, media, de zakenwereld, en in het onderwijs laten arresteren of ontslaan. De zogeheten ‘zuiveringscampagne’ en het tot de grond toe afbreken van het Gülen-netwerk heeft na de mislukte coup een nog grotere omvang gekregen, maar is al bijna 3 jaar bezig.

Het in Turkije berechten van de kwade genius van deze ‘terroristische organisatie’ moet de kroon worden op de huidige verdelgingscampagne.

De aanklager eist tegen Gülen twee keer levenslang plus een straf van 1.900 jaar cel op beschuldiging van ‘het pogen de grondwettelijke orde met geweld omver te werpen’ en ‘het oprichten en leiden van een gewapende terroristische organisatie’.

Volgens premier Yildirim heeft Turkije al 88 dozen met bewijsmateriaal over de criminele activiteiten van de Gülen-sekte aan Washington overhandigd. Vandaag krijgt vicepresident Biden nog meer documenten waaruit de directe betrokkenheid van Gülen blijkt, zo hebben de Turken beloofd.

De Turkse regering verwacht dat Gülen op grond van al dat belastende materiaal snel zal worden gearresteerd en uitgeleverd. Maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. De Amerikanen zien het niet als een vriendschapskwestie, maar als een zuiver juridsche zaak. Zij lijken niet van plan overhaast te werk te willen gaan. Diverse experts verwachten dat de uitleveringsprocedure 2 jaar of langer kan gaan duren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch