Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Ze hebben van onze bruiloft een bloedbad gemaakt’

22 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met woede, afschuw en verbijstering hebben Turkse burgers en autoriteiten gereageerd op een zelfmoordaanslag die een vrolijk en uitbundig bruiloftsfeest veranderde in een nachtmerrie. Het was de dodelijkste bomaanslag dit jaar.

Van de ruim 300 Koerdische bruiloftsgasten verloren er zeker 51 het leven door rondvliegende bomscherven. Vooral veel vrouwen en kinderen. De jongste was een baby van 3 maanden. Bijna 70 feestgangers liepen verwondingen op. Van hen liggen er 17 op de intensieve zorg.

Besna en Nurettin Akdogan, de bruid en bruidegom, raakten ook gewond maar ontsnapten aan de dood. Huilend en in shock verliet de bruid gisteren het ziekenhuis ondersteund door familieleden. Voor ze flauwviel zei ze: “Ze hebben van onze bruiloft een bloedbad gemaakt”.

Binnen 24 uur werden al veel van de naaste familileden en vrienden waarmee het bruidspaar heel de dag feest vierde, begraven. Tranen van vreugde en geluk veranderden in tranen van pijn, verlies en rouw.

Vicepremier Simsek, die Gaziantep in het parlement vertegenwoordigt en zelf van Koerdische afkomst is, bezocht heel de nacht ziekenhuizen om de gewonden te bezoeken, te troosten en moed in te spreken. Woedend veroordeelde hij ‘deze gruwelijke en schokkende aanslag’ als een ‘barbaarse daad’. “Onze boodschap is heel eenvoudig”, zei hij. “Wij buigen niet voor terreur!”

Terreurorganisatie Islamitische Staat is de hoofdverdachte van de misdaad in de zuidoostelijke stad Gaziantep, aldus president Erdogan. De dader was volgens hem een jongen tussen de 12 en 14 jaar.

Koerdische bruiloften aanvallen is een terreurtactiek die was aanbevolen door de Turkse IS-leider Yunus Durmaz. Dat ontdekte de politie in documenten van Durmaz nadat hij eind mei zelfmoord pleegde tijdens een politie-inval.

Minister Ömer Çelik (Europese Zaken) onderstreepte dat Turkije wordt geconfronteerd met drie terroristische vijanden. “De terroristen van Fethullah Gülen slaagden er met hun couppoging niet in de staat in handen te krijgen. Ze gebruiken nu IS en de PKK om verdeeldheid te zaaien”.

Premier Rutte condoleerde de Turkse regering namens Nederland. Ook vanuit Washington, Moskou en andere delen van de wereld kwamen er boodschappen van medeleven en solidariteit.

De aanslag op de Koerdische bruiloft is een nieuw voorbeeld dat Turkse burgers steeds vaker de gruwelen van de oorlog in Syrië aan den lijve ondervinden. De vrees groeit dat dit nog maar het begin is. Premier Yildirim kondigde namelijk in het weekeinde aan dat Turkije zich intensiever met Syrië gaat bemoeien.

De verzoening tussen Erdogan en Poetin, alsmede de voorzichtige toenadering tot Assad hebben vooral tot doel de aspiraties van de Syrische Koerden voor zelfbestuur in het noorden van Syrië te dwarsbomen. Voorkomen dat de linkse Koerden, die banden hebben met de PKK, langs de grens met Turkije een autonome zone uitroepen is voor Ankara de komende tijd de belangrijkste prioriteit.

De bruiloft vond plaats in Sahinbey, een buitenwijk aan de zuidoostelijke rafelrand van Gaziantep, waar veel Koerden en studenten wonen. Tegen 23.00 uur toen de meeste gasten buiten op straat in de hitte van tegen de 40 graden aan het dansen waren, sloeg de zelfmoordterrorist toe. Het gejubel en gejuich verstomde na de explosie van het bomvest en ging over in angstkreten en geschreeuw van pijn van de gewonden en geweeklaag van feestgangers die hun doden betreurden.

Schokkend was de aanslag ook voor de Nederlandse Daphne Mulder (27) die al anderhalf jaar in Gaziantep woont. “Het was wel schrikken toen ik het nieuws hoorde. Ik belde mijn collega’s. Gelukkig was iedereen oké.”

Mulder werkt voor de Nederlandse ngo Spark. Daar verstrekt ze als coördinator studiebeurzen aan Syrische studenten. Spark zet zich in voor hoger onderwijs en ondernemerschap in (post) conflictgebieden.

Op veiligheidsgebied gaat er volgens haar van alles veranderen. “Aanslagen hier waren tot nu toe gericht tegen autoriteiten. Dit is de eerste keer tegen burgers en op grote schaal. Er zijn al een paar ngo’s die met Syrische vluchtelingen werken die om veiligheidsredenen uit Gaziantep zijn vertrokken en kantoren hebben geopend in steden als Istanbul .”

Mulder zegt dat ze ondanks de toegenomen veiligheidsrisico’s graag wil doorgaan met haar werk. “Afgelopen jaar kregen 125 Syrische studenten van ons een beurs. In het aanstaande academisch jaar komen daar nog een paar honderd bij. Niet alleen in Gaziantep, ook in andere steden.”

Kort na de aanslag blokkeerden de autoriteiten Facebook, Twitter en YouTube om te verhinderen dat de schokkende beelden van doden en gewonden verspreid zouden worden en zo de terroristen die angst willen verspreiden in de kaart zouden spelen. “Degenen die beelden verspreiden zullen strafrechterlijk worden vervolgd”, aldus het departement voor Informatie en Communicatie.

Vermoed wordt dat de bomaanslag tegen de Koerden in Gaziantep een wraakactie is van IS voor het terreinverlies dat ze een week geleden leden in het noorden van Syrië. Toen veroverden troepen van de Syrische Democratische Strijdkrachten, van Arabische en Koerdische strijders, na 73 dagen de stad Manbij, een bolwerk van IS. Mannen en vrouwen vierden feest op straat, scheerden hun baarden af, staken hun niqaabs in brand en rookten sigaretten. Dolgelukkig dat ze waren bevrijd van het twee jaar durende schrikbewind van IS in Manbij.

Gehoopt wordt dat het gevoel van nationale eenheid dat na de mislukte coup oplaaide, zal worden versterkt na deze barbaarse slachtpartij. Maar de kansen daarop zijn niet groot.

Dat gebeurde ook niet na eerdere bomaanslagen die Koerden tot doelwit hadden zoals op 20 juli vorig jaar in het Koerdische stadje Suruç waarbij 32 jongeren de dood vonden, en de aanslagen in Ankara op 10 okober 2015 waarbij 103 Koerden en linkse Turken omkwamen. Een minuut stilte enkele dagen later tijdens een interland wedstrijd van het Turkse elftral werd verstoord door boegeroep, gefluit en anti-PKK leuzen door een deel van de nationalistische supporters.

De PKK heeft gisteren in een verklaring al met de beschuldigende vinger naar de regering gewezen. “Wie de slachting onder de Koerdische burgers ook heeft aangericht, de AKP regering is verantwoordelijk. De regering heeft IS gesteund in Syrië en een oogje dichtgeknepen bij de groeiende activiteiten van IS in Gaziantep”. Dat doet Ankara volgens de PKK om invloed uit te oefenen op het oorlogsverloop in Syrië en om de voltooiing van een autonoom grensgebied voor de Koerden, de Federatie van Noord-Syrië (Rojava genoemd), te saboteren.

Dat een deel van de Koerden de regering medeverantwoordelijk acht voor het bloedbad bleek gisteren bij een van de begrafenissen waar de leuze ‘Erdogan moordenaar’ klonk en vertegenwoordigers van de AK partij met flesjes water werden bekogeld.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch