Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Mega manifestatie voor democratie en tegen boze buitenland

8 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Miljoenen Turken hebben gisteren in een zee van bloedrode vlaggen voor de laatste keer gedemonstreerd voor democratie en tegen de militairen die probeerden met een staatsgreep de regering ten val te brengen.

De manifestatie was officieel voor de democratie en de bijna 240 ‘martelaren’ die de dood vonden toen ze zich verzetten tegen tanks en schietende militairen tijdens de bloedigste coup in de geschiedenis van Turkije.

President Erdogan, die werd aangekondigd als de ‘opperbevelhebber’ en de ‘grote leider van het Nieuwe Turkije’ sprak aan het einde van de 5 uur durende manifestatie. Hij prees de moed van de burgers om zich geweldloos te verzetten tegen de militairen in de nacht van 15 juli.

De belangrijkste boodschap van de massamanifestatie was: nationale eenheid tegen binnen- en buitenlandse vijanden. Deze ‘democratische revolutie is een tweede onafhankelijkheidsoorlog’, zei premier Yildirim.

Miljoenen trotseerden de hitte van boven de 30 graden om erbij te kunnen zijn. Alle wegen naar het plein waren bomvol. Al een uur voor het begin werden de toegangspoorten gesloten. Mannen en vrouwen vielen flauw va de hitte en de drukte. Ambulances konden hen amper bereiken en wrongen met de sirenes aan stapvoets door de menigte.

Het was een historische bijeenkomst. Nooit sinds de invasie van Cyprus in 1974 stonden de leiders van de regeringspartij en de oppositie op hetzelfde podium.

De nationale eenheid werd gesymboliseerd door de afwezigheid van partijvlaggen. Alleen Turkse vlaggen waren toegestaan. Aan de kleding, de petjes, sjaals, en vlaggen met ‘onze president Recep Tayyip Erdogan’ was duidelijk dat de aanhangers van Erdogan veruit in de meerderheid waren. Groepen nationalistische Grijze Wolven vielen ook op met hun leuzen ‘Allah-u Ekber (God is Groot).

De aanhangers van de sociaal-democratische oppositiepartij CHP waren in de minderheid. Een van de spandoeken riep op tot de invoering van de doodstraf. Leuzen waren vooral nationalistisch. “Alles voor het vaderland”. En ‘martelaren zijn onsterfelijk, het vaderland ondeelbaar’.

De grote afwezige was de Koerdische Volkspartij voor Democratie (HDP). Die was niet uitgenodigd, omdat ze wordt gezien als medeverantwoordelijk voor het terrorisme van de PKK. Daarmee was 10% van de kiezers (5 miljoen) niet vertegenwoordigd op de manifestatie van ‘nationale eenheid’.

Dit was de slotbijeenkomst en de climax van 3 weken elke avond bijeenkomsten in de grote steden van Turkije voor democratie en tegen de coup.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch