Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan critici boos om anti-Erdogan houding Europa

4 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In de nasleep van de mislukte coup in Turkije wint een nieuwe trend aan kracht: critici van Erdogan verwijten Amerika en Europa een anti-Erdogan houding.

Het is opmerkelijk dat ze het nu eens zijn met hun grootste tegenstanders in de regeringsgezinde kranten: in plaats van stil te staan bij de 237 ‘martelaren’ en het feit dat een geslaagde militaire staatsgreep tot heel veel ellende in Turkije en Europa had kunnen leiden, klagen ze in Den Haag, Brussel en Berlijn alleen maar over hoe slecht de putschisten en hun medestanders worden behandeld.

Een voorbeeld van het opgeheven vingertje van de Turkse journalisten naar het westen is de column van Gülse Birsel met als kop ‘Let me explain it to you, foreign press’. Daarin probeert ze uit te leggen wat er tijdens de coup gebeurde, wie er achter zat. Ze eindigt met een positieve noot dat de Turken nu verenigd zijn en hoopvol dat het beter wordt.

Venijniger is politiek analist Semih Idiz. De kritiek van Europa op de massale arrestaties en ontslagen is volgens hem meer gebaseerd op de antipathie tegen Erdogan dan een oprechte bezorgdheid om de democratie in Turkije. Veel Turken hebben volgens hem de indruk dat de ‘halfslachtige steun uit Europa voortkwam uit de stiekeme wens dat de coup een eind zou maken aan het presidentschap van Erdogan’.

Regeringsleiders in Europa merken nu al dat dit gevolgen heeft voor de relaties met Turkije. De vluchtelingendeal staat onder spanning. Erdogan heeft gedreigd dat de grenzen naar Europa weer worden opgezet als Turken niet in oktober zonder visum naar Europa mogen reizen.

De president haalde tijdens een bijeenkomst met buitenlandse investeerders al hard uit naar ‘onze westerse vrienden en bondgenoten’. Hij beschuldigde met name Duitsland, Frankrijk en België aan de kant van terroristen en coups te staan. Geen enkele westerse leider is naar Turkije gekomen om zijn medeleven en solidariteit te betuigen, zo klaagde de president.

Europa meet met twee maten, aldus Erdogan. Hij mocht zijn aanhangers in Keulen zondag niet live via videocall toespreken, maar een leider van de Koerdische PKK mocht dat in 2011 wel.

Woede en frustratie zijn er ook bij columniste Barcin Yinanc, die zich meestal kritisch over Erdogan uitlaat. Zij is ervan overtuigd dat Gülen activisten de staatsgreep hebben voorbereid en uitgevoerd. Het is volgens haar daarom de hoogste tijd dat de autoriteiten in Europese landen en in Amerika ook een zuiveringscampagne beginnen en hun banden verbreken met Gülen-aanhangers.

Bovendien moet Europa nu eindelijk zijn afkeer voor Erdogan opzij zetten. “Turkije is niet alleen Erdogan. En de rol van Turkije in de problemen van de regio is zo belangrijk dat ze zich geen permanente crisis, gevoed door wantrouwen, kunnen permitteren”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch