Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse leger verliest elite status

1 aug
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Om een nieuwe coup te voorkomen maakt de Turkse regering een eind aan de elite status van de strijdkrachten. Turkse generals hadden altijd veel politieke invloed en vormden een staat in de staat. Het ministerie van Defensie was niet meer dan een soort secretariat van de legertop.

President Erdogan heeft met een nieuw decreet onder de noodtoestand een redicale herstructurering van de strijdkrachten aangekondigd en de machtsverhoudingen tussen legertop en het ministerie van Defensie omgekeerd ten gunste van de burgers.

Alle bevelhebbers in het Turkse leger vallen vanaf nu onder minister Frikri Isik van Defensie. In de Militaire Hoge Raad krijgen meer ministers een zetel. Zowel de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, en Buitenlandse Zaken worden toegevoegd als lid, evenals de vice-premiers. Een aantal generaals en admiraals verliezen hun posten in de raad.

Onderdeel van de herstructurering is dat alle militaire opleidingen worden opgedoekt, alle studenten een andere studie moeten gaan kiezen. Er komt een nieuwe Nationale Defensie Universiteit voor de opleiding van officieren. Voorts komen de alleen voor militairen en hun gezinnen toegangkelijke ziekenhuizen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid.

De ‘grote schoonmaak’ om de strijdkrachten te zuiveren van Gülen-aanhgangers ging ook in het weekend in alle kracht door. Bijna 1.400 militairen werden ontslagen.

Onder hen zijn de naaste militaire adviseur van president Erdoğan, kolonel Ali Yazici, de naaste medewerker van de chef staf van het leger luitenant-kolonel Levent Türkkan, en de speechwriter van de minister van Defensie kolonel Tevfik Gök. Vorige week zette de regering al ruim 1.600 militairen op straat.

President Erdogan en de regering onder leiding van premier Yildirim beschuldigen het ‘terroristische netwerk’ van de Turkse moslim prediker Fethullah Gülen achter de mislukte militaire staatsgreep van twee weken geleden te zitten. Gülen spreekt categorisch tegen dat hij iets te maken had met de bloedige coup waarbij ruim 230 doden vielen.

Premier Yildirim kondigde aan dat de ‘kazernes van de landverraders’ in Istanboel en de hoofdstad Ankara van waaruit de tanks deelnamen aan de poging de regering ten val te brenegn, zullen worden gesloten. Dat geldt ook voor de luchtmachtbasis buiten Ankara vanwaar de F-16 straaljagers in actie kwamen tegen de regering. “Ze zullen een andere bestemming krijgen”, aldus de premier. “We willen daar onze martelaren van 15 juli eren en gedenken”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch