Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Politie krijgt vrije hand in Turkije

22 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Als onderdeel van de door president Erdogan afgekondigde noodtoestand schortTurkije het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op. ‘Tijdelijk’ zo benadrukte vice-premier Kurtulmuş, en ‘net zoals Frankrijk heeft gedaan’.

Het verdrag beschermt burgers onder meer tegen onrechtmatige gevangenisstraf en en martelingen. Door het verdrag tijdelijk buiten werking te stellen, zijn politie, leger en andere autoriteiten niet langer verplicht zich te houden aan de rechten die voortvloeien uit het verdrag.

Wanneer bij handhaving van de orde, tijdens verhoren op politiebureaus, of behandeling in de gevangenis mensen mishandeld worden, ten onrechte ontslagen, of gearresteerd worden dan kunnen ze daar de overheid later niet voor aanklagen. De autoriteiten hebben de komende drie maanden, tot eind oktober, helemaal de vrije hand om zonder regels of restricties op te treden.

Deze carte blanche kan misbruik in de hand werken. Amnesty International en Human Rights Watch hebben laten weten geschokt te zijn door de massale arrestatiegolven, die ook gisteren nog doorgingen. De gerespecteerde en onafhankelijk mensenrechtenadvocaat en journalist Orhan Kemal Cengiz en zijn echtegenote werden gisteren opgepakt en overgebracht naar het hoofdkwartier van de politie in Istanboel.

Vice-premier Kurtulmuş beriep zich bij het aan de kant schuiven van de mensenrechten op artikel 15 van het verdrag dat stelt dat staten daartoe de vrijheid hebben in geval van oorlog of ernstige bedreiging van de veiligheidssituatie.

Hij zei te hopen dat de noodtoestand mogelijk al na een of anderhalve maand wordt ingetrokken. De buitengewone maatregelen zijn volgens hem nodig om de strijdkrachten en alle overheidsinstellingen te zuiveren van aanhangers van de Turkse moslim prediker Fethullah Gülen. Die wordt gezien als de aanstichter van de staatsgreep. Verder wil de regering het leger reorganiseren.

“Ik garandeer dat de fundamentele rechten en vrijheden van onze burgers, en het gewone dagelijkse leven niet zullen worden aangetast door de noodtoestand”, aldus Kurtulmuş.

Devlet Bahceli, de leider van de ultra nationalistische MHP, liet weten dat zijn partij ‘onvoorwaardelijk achter de overheid en zijn mensen staat in deze donkere en moeilijke tijd, ten koste van wat dan ook’.

Op straat in Istanboel is er nog weinig te merken van de noodtoestand. Wel worden bij ingangen van de metro en vertrekhallen van de veerboten burgers gevraagd om hun identiteitsdocumenten en worden tassen doorzocht.

Bij de Ticaret Universiteit van Istanbul vond een vuurgevecht plaats toen de politie rector Nazim Ekren kwam arresteren. Hij was een van de oprichters van de regerende AK partij, was parlementslid, en vice-premier

Alle ambtenaren zijn slachtoffer van de noodtoestand. Alle hun verloven zijn ingetrokken. Niemand mag meer met vakantie. Ook voor het parlement is het zomerreces opgeschort. Gisteren werd de motie over het invoeren van de noodtoestand door de regering in het parlement ingediend. De AKP van president Erdogan heeft daar een grote meerderheid. De motie werd met 346 van de 550 stemmen aangenomen.

In de Griekse stad Alexandroupolis kregen 8 Turkse militairen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, omdat ze illegaal de grens waren overgestoken. Na hun deelname aan de staatsgreep vluchtten ze met hun helikopter naar Griekenland. Ze worden wel vastgehouden maar niet in de gevangenis. In de komende maanden mogen ze hun aanvraag voor politiek asiel afwachten. Hun advocaat onderstreepte dat de acht hun leven in Turkije niet zeker zijn.

 

 

One Comment

 1. evamccarthy schreef:

  Welcome to my blog ! I’m Eva Mccarthy.
  Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a talent I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite professor . I was always so excited in history when we had to do a research writing assignment.
  Now, I help current students achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to students because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

  Eva Mccarthy – Professional Writer – http://www.academic-plus.com Corp

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch