Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan grijpt totale macht met noodtoestand

21 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

President Erdogan heeft gisteravond laat gezegd dat de noodtoestand wordt afgekondigd voor een periode van drie maanden. Daarin zal de politie meer bevoegdheden krijgen om zonder toestemming van rechters verdachten op te pakken en huiszoekingen te verrichten.

Alles is erop gericht het staatsapparaat en de strijdkrachten te zuiveren van mensen die ervan verdacht worden een gevaar te zijn voor de nationale veiligheid. Daarbij gaat het in de eerste plaats om aanhangers van de Turkse moslim prediker Fethullah Gülen.

De aankondiging kwam nadat de Nationale Veiligheidsraad gisteren 5 uur lang voor crisisberaad bijeen was in het presidentieel paleis van Erdogan in de hoofdstad Ankara. Erdogan had vooraf aangekondigd dat er na afloop een belangrijke verklaring zou volgen. In de geruchtenmolen was het uitroepen van de noodtoestand een van de opties.

Aaneensluitend was er kabinetsberaad om de voorstellen van de veiligheidsraad met de hele regering te bespreken en knopen door te hakken.

Erdogan had voor zijn vertrek van Istanboel naar de hoofdstad Ankara gezegd dat er haast geboden is en snel resultaten moeten worden geboekt in de strijd tegen het terrorisme van de Gülen organisatie.

Inmiddels gaat de tsunami aan ontslagen, arrestaties en schorsingen tegen vermeende aanhangers van de Turkse moslim prediker Fethullah Gülen dendert door. Het aantal slachtoffers van deze politieke zuiveringsgolf is inmiddels opgelopen tot ruim boven de 50.000.

Dat leidt tot allerlei menselijke drama’s en trauma’s. Districtsgouverneur Necmi Akman uit Manisa, die op non-actief was gesteld in verband met het onderzoek naar de mislukte staatsgreep, heeft zelfmoord gepleegd door zich een kogel in het hoofd te schieten met het pistool van zijn lijfwacht.

De autoriteiten gebruiken de drastische ingrepen als collectieve strafmaatregel, of als eerste stap voor nader onderzoek naar de mogelijkheid van ontslag. Vrijwel geen ministerie of overheidsinstelling blijft gespaard van deze grote schoonmaakactie.

Vice-premier Numan Kurtulmuş maakte bekend dat tegen 9.322 van de verdachten juridische procedures zijn gestart.

Gisteren vaardigde de Raad voor Hoger Onderwijs (YÖK) een reisverbod uit voor alle Turkse universitair docenten. Tot nader order is het hen verboden om naar het buitenland te reizen. De omstreden maatregel is bedoeld om te verhinderen dat leerkrachten massaal uitwijken naar Europa of andere landen en niet meer terugkomen.

Deze brain drain kan het Turkse onderwijs niet hebben nu er de afgelopen dagen al 15.200 docenten zijn geschorst door het ministerie van Onderwijs en de lesbevoegdheden van 21.000 leerkrachten van particuliere scholen zijn ingetrokken. YÖK eiste maandag al het aftreden van 1.557 rectoren en decanen van openbare en particuliere universiteiten. Inmiddels zijn er al 4 rectoren uit hun functie ontheven. Onder docenten bestaat de angst dat dit niet de laatste ronde is van het verwijderen van leerkrachten. De zomervakantie in het onderwijs duurt tot 14 september. Hoeveel van de 36.200 leerkrachten tegen die tijd mogen terugkeren is ook voor hen uiterst onzeker.

Het ministerie van Defensie is een grootscheeps onderzoek naar alle militaire aanklagers en rechters om vast te stellen in hoeverre zij betrokken waren bij de (voorbereiding van) de coup. Als onderdeel daarvan zijn gisteren 262 militaire rechters en aanklagers geschorst.

Inmiddels zijn ook 7.899 politiemensen, 614 leden van de militaire politie, 30 provinciegouverneurs en 47 district gouverneurs geschorst. Een van hen was voormalig gouverneur van Istanboel, Hüseyin Avni Mutlu, die tijdens de Gezipark protesten in 2013 in functie was.

Ook bij de kritische media zijn er opnieuw klappen gevallen. Van 34 journalisten is hun perskaart ingetrokken, omdat zij een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’ zouden zijn.

Op het Taksimplein in Istanboel en talloze andere pleinen in veel provincies komen nog elke avond grote aantallen Erdogan aanhangers samen om de ‘democratie te verdedigen’. Er zijn overal spandoeken die oproepen tot het herinvoeren van de doodstraf en er worden vaak poppen opgehangen die Fethullah Gülen symboliseren. Op het Taksimplein hangt een megagroot spamndoek met daarop de tekst ‘Feto (Gülen), Satan’s hond, we zullen jou en en je honden ophangen aan hun eigen riemen’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch