Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Couppleger: ik werk voor Gülen

21 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

De naaste medewerker van de stafchef van de Turkse strijdkrachten heeft na zijn arrestatie een bekentenis afgelegd over zijn rol bij de mislukte staatsgreep.

Gedetailleerd vertelt infanterie luitenant-kolonel Levent Türkkan, hoe hij zich aansloot bij de Gülen-beweging en hoe hij samen met zijn ‘broeders’ te werk ging om de top commandanten van het leger af te luisteren.

“Ik kom uit een arm gezin. Mijn vader was een kleine boer zonder eigen land of tuin. Mijn eerste kennismaking met de activisten van Fethullah Gülen was tijdens mijn middelbare schooltijd”, vertelt de gearresteerde assistent van stafchef generaal Hulusi Akar.

Hij zegt dat hij en zijn medestudenten van het Gülen internaat er in 1989 zeker van waren dat ze zouden slagen voor het examen van de Militaire Academie. “Toch kregen we de avond daarvoor, rond middernacht, van ‘broeder’ Serdar de (gestolen) examenvragen”.

Türkkan bekent dat hij onderdeel is van wat de regering de ‘parallelle staat’ noemt, een illegaal netwerk van Gülen mensen op strategische plekken binnen de overheid.

Nadat hij naaste medewerker van de chef staf was geworden, begon hij opdrachten van zijn Gülen ‘broeders’ te krijgen en uit te voeren.

Hij legde tevens een schuldbekentenis af over het afluisteren van diverse hoge generaals, onder wie de voormalige chef van de generale staf, Necdet Özel. Voor hem werkte hij als adjunct assistent tussen 2011 en 2015, toen hij gepromoveerd werd tot rechterhand van de huidige stafchef Akar.

“Elke dag verstopte ik een afluisterapparaatje – niet groter dan twee vingertoppen –  in de kamer van de generaal. ’s Avonds nam ik het weer mee. Het had een eigen geheugen. Het batterijtje houdt het een dag vol. Omdat ik altijd vooraf wist wanneer zijn kamer doorzocht zou worden op afluisterapparatuur, verstopte ik het daarna”.

Türkkan kreeg vorige week donderdagochtend om 10 uur te horen dat de staatsgreep de volgende dag zou beginnen.

“Vrijdagmiddag 15 juli ging ik naar de kamer van generaal majoor Mehmet Disli. Die is ook lid van de gemeenschap. Hij vertelde ons dat hij de stafchef zou vragen of hij de nieuwe Kenan Evren (de leider van de militaire junte van 1980-83) wilde worden. Disli dacht dat Akar dat aanbod wel zou accepteren. Maar Akar weigerde.  Commandanten van de andere legeronderdelen wilden ook niet”, aldus de verklaring van Türkkan.

Het is nog niet bekend of stafchef Akar het hoofd van de nationale veiligheidsdienst Hakan Fidan heeft gealarmeerd. In het verhoor zegt Türkkan alleen dat Akar op de dag van de coup op zijn post was van 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. De laatste die hij sprak was spionagechef Fidan.

Het verhaal van de bekentenis staat in elke Turkse krant. Maar er zijn er maar enkele die er ook de foto bij plaatsen van hoe infanterie luitenant-kolonel Levent Türkkan er na zijn verhoor uitzag, alsof hij net een zwaar auto-ongeluk heeft overleefd.

Zijn gezicht is bont en blauw. Her er der bloedvlekken. Zijn beide handen zijn met strak verband omzwachteld. Gebroken vingers? En om zijn buik en onderrug zit ook veel verband. Gebroken ribben?

Uit het gebouw waar het verhoor plaatsvond is die bekentenis naar de media doorgespeeld.

 

 

One Comment

  1. Dirruk53 schreef:

    Het is een andere samenleving in Turkije. In het westen zou zo’n foto alleen via het mobieltje van loopjongens uitlekken. Hier gaat het om “staatsinformatie”. Dat de meeste kranten en media de foto niet plaatsten geeft nog enige hoop: het is blijkbaar te confronterend.

    Inhoudelijk gaat het om een afluisterschandaal, hetgeen doet vermoeden dat de informatie de kern raakt van de “broeders”-beweging. Als er ook maar enige waarheid aan de orde is, dan is het voorstelbaar dat de Gülen-beweging op de hoogte wilde blijven van het gedachtengoed van hooggeplaatste militairen, juist om een op hande zijnde coup te verijdelen, want dàt was altijd één van de belangrijkste doelstellingen van de Gülen-beweging.

    Stel nu dat een paradigmaverschuiving heeft plaatsgevonden, waarbij de vijand, tijdelijk, bondgenoot had moeten worden. Dan was deze vooronderstelde spion nuttig om na te gaan in hoeverre de legertop een coup zou willen ondersteunen, i.p.v. na te gaan in hoeverre de de legertop trouw zou blijven aan de regering, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch