Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Twijfel over Turkije slaat toe bij investeerders en ondernemers’

20 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

De bloedige poging van rebellerende militairen om de macht over te nemen in Turkije heeft niet alleen bij politici en de bevolking een trauma veroorzaakt. Ook de economie en financiële markten kregen flinke klappen.

De Turkse munt, de lira, zakte op de dag van de mislukte coup tot een historisch dieptepunt. Turkse aandelen daalden dramatisch in waarde toen de beurs op maandag weer open ging. Met een gemiddelde van 7,1% was het grootste duik van de afgelopen drie jaar. Aandelen uit de bank- en toerismesector gingen nog verder onderuit met zo’n 10%.

Maar de schade aan de Turkse economie zal hooguit kortstondig zijn, zo verzekerde vice-premier Mehmet Şimşek in een interview met de Turkse tv zender Bloomberg Habertürk. De bewindsman die van 2009 tot 2015 minister van financiën was, en sinds vorig jaar het economische beleid coördineert, zei dat de mislukte coup ‘geen blijvende schade zal aanrichten aan onze economie’.

Om de schade zo veel en zo snel mogelijk te beperken, organiseerde Şimşek samen met de gouverneur van de centrale bank, Murat Çetinkaya, zondagavond teleconferenties met Merrill Lynch, Deutsche Bank en Renaissance Capital om in te gaan op vragen van in totaal 500 buitenlandse investeerders uit Amerika, Europa en Azië. “Ons doel was te voorkomen dat er een panieksfeer ontstond waarin investeerders irrationele beslissingen zouden nemen op grond van misleidende informatie”.

De vice-premier benadrukte dat de pijlers van de Turkse economie sterk zijn. De groei, die in het eerste kwartaal 4,8% was, blijft ondanks alle moeilijkheden robuust. Het tekort op de lopende rekening blijft dalen. De betalingsbalans, overheidsfinanciën en andere macroeconomische fundamenten zijn volgens hem niet aangetast.

Alleen de noodlijdende toerismesector, met een aandeel van 12% van het bruto binnenlands product belangrijk voor buitenlandse valuta en de werkgelegenheid, wordt door de couppoging extra getroffen.

Grootscheepse paniek is inderdaad voorkomen. De Turkse lira heeft weer wat aan waarde gewonnen. Maar de twijfel begint te groeien bij investeerders.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwde dat de grootscheepse zuiveringscampagne in het overheidsapparaat, waar al meer dan 15.000 ambtenaren het slachtoffer van zijn geworden, de ‘onafhankelijk controlemechanismes ondermijnen en de ruimte voor structurele economische hervormingen’.

Ook bij Moody’s is men bezorgd. Het analyseert de ontwikkelingen en kwam al met de waarschuwing dat het de kredietstatus van Turkije mogelijk zal verlagen naar junk.

Michael Westenberg, commercieel directeur van het Nederlandse adviesbureau NXT Group of Companies, die bedrijven begeleidt op de Turkse markt, merkt dat er sprake is van een kentering.

“Zelfs na de Gezi-protesten in 2013 en de bomaanslagen van vorig jaar zakte de belangstelling om zaken te doen in Turkije niet in. Onze klanten zijn positief over de dynamiek, de grote groeimarkt, de potentie, en de locatie van Turkije als gateway naar de regio. Maar de afgelopen maanden beginnen veel klanten de politieke onrust voor het eerst in hun risicoanalyse mee te nemen”.

Westenberg, die ook voorzitter van de Netherlands-Turkey Business Council is, noemt als factoren ook de groeiende negatieve stemming in Nederland over Turkije. “De vluchtelingendeal, de aanslagen op Atatürk airport, de couppoging. Voor het eerst hoor ik van ondernemers de bezorgde vraag ‘waar gaat het met Turkije de komende jaren naartoe?’.”

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch