Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse centrale bank weigert rente te verlagen

20 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Tegen de zin van president Erdogan, zijn minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci, en de rgeringsgezinde media heeft de Turkse centrale bank (TCMB) het belangrijkste rentetarief niet verlaagd. Dat blijft gehandhaafd op 7,25%.

Na de maandelijkse beleidsvergadering van de centrale bank werd bekendgemaakt dat de toprente voor banken om voor korte tijd geld weg te zetten bij de  centrale bank is verlaagd van 9% naar 8,75%. Dit betekent dat deze rente voor de vijfde achtereenvolgende maand is verlaagd met in totaal 2,5%.

De besluiten van de TCMB komen kort na de mislukte militaire coup die tot veel onrust heeft gezorgd op de Turkse financiële markten.

Erdogan en zijn naaste adviseurs hebben de centrale bank de afgelopen jaren herhaaldelijk gekritiseerd wegens de te hoge rentetarieven. Die moeten snel en drastisch omlaag om de economische groei te bevorderen en banen te creëren, vinden zij.

Het bevorderen van de prijsstabiliteit (beheersen van inflatie) vinden zij van minder belang. Het is de centrale bank de afgelopen jaren geen enkele keer gelukt zijn doelstellingen voor een lagere inflatie te halen. In 2015 was de inflatie 8,8%. Voor dit jaar heeft de bank als doelstelling de inflatie omlaag te brengen naar 5%.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch