Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ongekende zuiveringsgolf

19 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Na de bloedige poging om president Erdogan en zijn islamitische AKP-regering met militair geweld ten val te brengen, is het volgens de autoriteiten tijd voor een harde afrekening met landverraders en terroristen.

Akin Öztürk, de voormalige bevelhebber van de Turkse luchtmacht, is volgens de media een van die landverraders. Hij heeft echter na zijn arrestatie ontkend dat hij achter de plannen voor de mislukte staatsgreep zat.

De bijltjesdag waar politici van de EU zo voor waarschuwen, gaat in alle hevigheid door. Meteen na de coup, op zaterdagmiddag, begon de Turkse regering al met een ongekend grote zuiveringsactie. Die denderde in het weekeinde en gisteren met alle kracht door.

Duizenden ambtenaren zijn inmiddels uit hun functie gezet. Zij worden verdacht van directe of indirecte betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

Premier Binali Yildirim maakte de schokkende cijfers gisteren bekend na het kabinetsberaad in de hoofdstad Ankara. De radicale ingreep in het personeelsbestaand van de Turkse staat is onderdeel van wat regeringsgezinde kranten als Sabah instemmend de ‘grote schoonmaak’ noemen. De krant heeft er een kop op de voorpagina over die de hele breedte beslaat.

Bij degenen die niet meer vertrouwd worden en tegen wie een onderzoek is gestart gaat het om 2.745 rechters en officieren van justitie. Zeker 7.850 politiemensen moesten gisteren in alle vroegte hun wapens inleveren en werden naar huis gestuurd in afwachting van nader onderzoek. Ook 30 van de 81 provinciegouverneurs, die direct door de islamitische AKP regering waren benoemd, zijn op non-actief gesteld. Circa 3.000 officieren, onder wie 103 generaals en admiraals – een derde van de legertop – zijn eveneens uitgerangeerd.

Bijna 1.500 ambtenaren van het ministerie van Financiën kregen gisteren eveneens te horen dat ze op de zwarte lijst staan en dat er een onderzoek naar hun handel en wandel zal worden ingesteld.

Allen worden ervan verdacht sympathie of banden te hebben met Turkse moslim prediker Fetullah Gülen in Amerika. Deze oude bondgenoot van Erdogan wordt sinds 2013 gezien als zijn belangrijkste vijand, die hem via een illegaal ‘parallel netwerk’ in de staatsinstellingen ten val wil brengen.

De premier maakte gisteren ook nieuwe cijfers bekend over het aantal slachtoffers tijdens de couppoging: 208 mensen stierven als ‘martelaren’. Zij werden gedood door rebellerende militairen. Zestig van hen waren politiemensen. Verder 3 soldaten en 145 burgers. Ook 24 van de putschisten kwamen om.

Inmiddels zijn premier Yildirim, president Erdogan en de regeringsgezinde media een verbaal offensief begonnen om Amerika onder druk te zetten om Gülen, ‘het brein achter de coup’ en de ‘leider van een terroristische organisatie’, uit te leveren aan Turkije. De Engelstalige krant Daily Sabah had gisteren de voorpagina opgemaakt als een poster uit het Wilde Westen met over het voorhoofd van de paginagrote foto van Gülen ‘Wanted’.

Amerika moet bewijzen dat het een loyale bondgenoot en vriend is van Turkije door deze ‘landverrader’ en ‘terrorist’ uit te leveren, aldus media en politici.

De premier maakte zich gisteren boos over de opmerking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat Gülen alleen kan worden uitgeleverd als Turkije met bewijzen op de proppen komt. Yildirim: “Leden van zijn organisatie proberen de staat omver te werpen en hij geeft daarvoor de instructies. Is er beter bewijs dan dit?”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch