Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vlaamse ondernemers leggen personeel geen reisverbod op naar Turkije

7 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Anders dan de KU Leuven en de Universiteit Gent leggen Vlaamse ondernemers hun personeel geen reisverbod op naar Turkije. De veiligheidssituatie is het afgelopen half jaar verslechterd door de vele terrorristische aanslagen, maar dat is voor de ondernemers geen reden hun reisbeleid aan te passen.

Vorige week kwamen er bij drie kamikaze aanvallen van IS op de luchthaven van Istanboel nog 45 mensen om het leven en raakten er 239 gewond. En het afgelopen jaar zijn er bij bomaanslagen zeker 250 gedood.

Toch geldt er geen reisverbod van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Ook andere Europese landen hebben geen negatief reisadvies afgekondigd in verband met de verhoogde terreurdreiging. Wel wordt reizigers aangeraden extra voorzichtig te zijn. Vooral drukke plaatsen dienen gemeden te worden.

Raphaël Pauwels, Vlaams economisch vertegenwoordiger van het Flanders Investment & Trade Agentschap op het consulaat in Istanboel, zegt ‘geen weet te hebben van Vlaamse bedrijven die hun personeel afraden of verbieden naar Turkije te reizen’.

Exportmanager Filiep Vanassche van Soudal, dat in Turkije voor de lokale markt siliconen, polyurethaan-schuim, en vochtweringsproducten voor de bouwsector produceert, zegt dat zijn bedrijf geen reisadvies voor de medewerkers overweegt. “De veiligheidsproblemen in Turkije zijn namelijk niet van vandaag of gisteren. Wij zien dan ook geen reden om nu speciale maatregelen te nemen”, aldus Vanassche.

De Vlaming Danny Smolders, managing director van Hapag-Lloyd Overseas Transpor in Izmir, die nu met vakantie in Spanje is, heeft van zijn bedrijf ‘geen waarschuwing gekregen’ over reizen naar Turkije. “Ik volg de raadgevingen van de ambassades. Niet alleen de Belgische, ook van Duitsland en andere landen”.

In Istanboel en elders in Turkije overheerst bij expats en de plaatselijke bevolking het gevoel van ‘laat de terroristen niet winnen’. Laat je niet bang maken, want dat is precies het doel van de massamoordenaars, is een veelgehoorde opmerking. Daarom werd het artikel ‘Why I’m Still Traveling in Turkey’ van Forbes’ business travel blogger Andrew Bender zo vaak gedeeld op social media.

Professor Koen Pauwels, die marketing en business doceert aan de Özyeğin Universiteit in Istanbul, is een van degenen die zich verbaasd toont over het verbod van de UGent en KU Leuven.

Hij zegt de verantwoordelijkheid te begrijpen van de rector om het personeel te waarschuwen ‘specifiek tegen bepaalde risicoplaatsen’. Een algemeen verbod noemt hij echter ‘ongepast en behandelt volwassenen als kleine kinderen die niet zelf hun conclusies kunnen trekken’. “Nog meer verbazend is het verbod van KU Leuven om deze zomer naar Turkije te gaan, “maar wie er nu al is, mag wel blijven”. Is het nu zo onveilig of niet? Dit lijkt volkomen inconsistent, intellectueel en emotioneel”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch