Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Beste kok van Istanbul’ slachtoffer Turkse toerismecrisis

6 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto: Slawomira Kozieniec

De Turkse toerismesector verkeert in een diepe crisis. Terroristische aanslagen en ruzie met Rusland richten een ware ravage aan. Ook Nederlandse ondernemers in de sector zitten in zak en as of gaan kopje onder.

Hoop dat er dit toerismeseizoen nog wat te redden valt heeft Lilian van der Zee niet meer. “Het is echt vreselijk. Voor ons, en voor veel anderen, is dit een verloren jaar”, zegt de pottenbakker-keramist uit Amsterdam die met haar man Galip al 37 jaar in Cappadocië woont.

In haar winkel Chez Galip aan het eind van het Hippodroom bij de Blauwe Moskee is er vandaag, zoals bijna elke dag, geen toerist te zien. Haar dochter Sara zit op een stoel tegen de voorgevel een boek te lezen. “In de maand april bijvoorbeeld heb ik drie keer iets van rond de 15 euro verkocht terwijl de huur een paar duizend dollar per maand is”, aldus Lilian.

Honderd meter van haar winkel staat de Egyptische obelisk uit Luxor. Daar blies een Syrische zelfmoordterrorist van IS zichzelf in januari op. Bij het bloedbad kwamen 13 buitenlandse toeristen om het leven. Het was de eerste van zes aanslagen in de afgelopen zes maanden. Bij de kamikaze aanvallen van vorige week door 3 IS terroristen op de luchthaven Atatürk, ook gericht tegen buitenlandse toeristen, verloren 45 mensen het leven en raakten er 239 gewond.

In 2015 was Istanboel nog de op vier na populairste stad ter wereld met 12,56 miljoen buitenlandse bezoekers, volgens de MasterCard Global Destinations Cities Index. Nu zijn kleine groepjes toeristen uit Iran, uit Arabische landen, en uit het Verre Oosten zelf een bezienswaardigheid geworden.

Bij het Hagia Sophia museum, waar normaal altijd lange rijen toeristen staan, is het doodstil. Gidsen en beveiligers hangen verveeld rond. Kaartjesverkopers hebben het drukker met Facebook dan met bezoekers. De uit de zesde eeuw daterende orthodoxe basiliek, die door de Turken eeuwenlang werd gebruikt als moskee, is veruit de populairste topattractie. Vorig jaar nog goed voor een record aantal bezoekers van 3,47 miljoen. Nu laten de toeristen het massaal afweten. Bang voor bommen en ander geweld.

Cruiseschepen, altijd goed voor de omzet, doen Istanboel mondjesmaat nog aan. En als ze al aanmeren ‘dan durft soms de helft van de toeristen niet van boord’, zegt een ingewijde.

De in Amsterdam geboren gids en reisleider Semra Özbek Akgöl, die ook fietstochten aanbiedt, zegt dat er bijna geen toeristen meer bij haar aankloppen. “Mijn omzet is tussen de 80 en 90 procent gedaald”.

Die klacht heeft ook de uit Groningen afkomstige Melike Akkoca, eigenaresse van het Pearl hotel in de buurt van de Grote Bazaar. “Ik heb mijn kamerprijzen al voor de helft verlaagd. Toch is mijn omzet de afgelopen 12 maanden met 55 procent gedaald”.

Niemand wordt gespaard. Ook de Brabantse culinaire koning Rudolf van Nunen niet. In januari werd hij nog uitgeroepen tot de ‘beste chef aan de Bosporus’. Nu is hij zijn restaurant kwijt. “Maanden lang meer kosten dan omzet. Dus moest ik mijn restaurant verkopen aan mijn Turkse partner”, zegt Rudolf.

“Onze sector is kapot. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Toeristen zijn er niet meer. De inwoners van deze stad gaan minder vaak uit eten. Restaurants gaan kopje onder. Talloze chefs en ander personeel worden op straat gezet. Veel bedrijven betalen pas na 60 of 90 dagen. Om een domino-effect te voorkomen, blokkeren de overheid en advocaten beslaglegging door banken.”

Naast de verslechterde veiligheidssituatie hakt ook het wegblijven van de Russen er zwaar in. Russen zijn traditioneel de op een na grootste groep buitenlandse bezoekers, na de Duitsers. Door de boycot die het Kremlin in november afkondigde, nadat de Turkse luchtmacht een Russische straaljager had neergeschoten, is het aandeel van de Russen met 92 procent ingezakt.

President Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Poetin besloten vorige week de strijdbijl begraven en Poetin tekende een decreet waarmee hij de toerismeboycot introk.

Naast de toenadering tot Moskou nemen de Turkse autoriteiten ook allerlei andere maatregelen om te redden wat er te redden valt.Want het toerisme is met een aandeel van 12 procent van het bruto binnenlands product een belangrijke sector in de Turkse economie. Het brengt veel buitenlandse valuta in de staatskas en biedt veel Turken werk.

Chartervliegtuigen met minstens 150 passagiers/vakantiegangers kregen al $6.000,- subsidie per vlucht. Van 1 juni tot 1 september komt daar nog eens 30% bovenop, zodat de totale subsidie voor die 3 maanden op $8.000,- per vlucht komt.

Daarnaast is het 3-daagse Suikerfeest van 5 t/m 7 juli verlengd tot 9 dagen in de hoop dat veel Turken in eigen land vakantie gaan vieren.

Maar structureel zet het allemaal weinig zoden aan de dijk. Voor toeristen uit Rusland geldt hetzelfde als voor die uit andere landen: zo lang ze bang zijn voor bomaanslagen zullen ze de voorkeur geven aan vakantiebestemmingen zonder spanning, angst en terroristen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch